BÖRS
ORIMLIGT SUR STÄMNING, INDEX SKA UPP 5-10% I ÅR - BORNOLD (Direkt)

2022-01-21 12:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den senaste tidens börssättning har skapat ett för negativt sentiment. Det är fortsatt attraktivt att äga aktier och börsen kommer stänga på klart plus även i år trots den sura inledningen.

Det var budskapet från Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold när han gästade Trading Direkt på fredagen.

I skrivande stund har Stockholmsbörsens OMXS30-index fallit med knappt 4 procent i år. Detta efter en rusning på 29 procent förra året.

"Bara för att det var ett fantastiskt år 2021 så innebär inte det att det behöver bli ett dåligt år 2022. Tvärtom egentligen", sade Joakim Bornold.

Även om ränteuppgången kan vara negativ för vissa sektorer, exempelvis fastigheter, är det fortsatt attraktivt att äga aktier, argumenterades det.

"Det betyder inte jättemycket för börsen i sin helhet (att räntan stiger, reds anm). Det är fortfarande rätt attraktivt att äga aktier. Det som styr börsen är inte att räntan går upp, det är hur konjunkturen går", sade Joakim Bornold.

Att den amerikanska centralbanken börjar höja styrräntan väntas inte heller markera slutet för uppgången. Mycket av diskussionerna på senare tid har legat på hur många höjningar Fed genomför i år, och när och med hur mycket de börjar dra ned på balansräkningen. Detta i spåren av en inflation som visat sig vara ihärdigt och oroväckande hög.

"Det är inte så att börsen tar väldigt mycket stryk när Fed vänder kappan och börjar höja igen", poängterade Joakim Bornold och hänvisade till historiska höjningscykler.

Inför den förestående rapportsäsongen menar sparekonomen att det fokuseras för mycket på "apokalypsens fyra ryttare": Inflation, ränteläget, logistikbekymmer och komponentbrist.

"Tittar vi på tidigare kvartal, förra kvartalet, har bolagen ju klarat att hantera det jättebra", säger Joakim Bornold i intervjun med Trading Direkt och gissar att OMS30 stänger året 5-10 procent upp.

Emil Mattsson +46 8 5191 7916

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -