KRYPTO
THEDÉEN VILL HA FÖRBUD MOT ENERGIINTENSIV MINING - FT (Direkt)

2022-01-19 08:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) EU bör överväga ett förbud mot den mest energiintensiva metoden för så kallad mining av kryptotillgångar.

Det säger Erik Thedéen, generaldirektör för svenska Finansinspektionen och vice ordförande för European Securities and Markets Authority, i en intervju med Financial Times (FT).

Enligt Thedéen har mining av bitcoin blivit en "nationell fråga" i Sverige och han varnar för att kryptotillgångar utgör en risk mot att uppnå målen om minskade klimatförändringar i Parisavtalet.

Han vill att europeiska myndigheter ska överväga ett förbud mot den metod för mining av kryptotillgångar som kallas "proof of work" och i stället uppmuntra branschen att övergå till den mindre energiintensiva modellen "proof of stake" för att minska sektorns energianvändning.

FT noterar att bitcoin och ether, de två största kryptotillgångarna mätt i volym, båda förlitar sig på "proof of work"-modellen, vilket kräver att alla deltagare i blockkedjan ska verifiera transaktioner. Miners, som använder enorma datacenter fyllda med snabba datorer för att lösa komplexa "pussel", belönas med nypräglade "coins" för att de registrerar transaktioner.

Detta kräver betydligt mycket mer energi än "proof of stake"-modellen, där antalet deltagare som verifierar affärerna är betydligt färre.

"Lösningen är att förbjuda proof of work… Proof of stake har en betydligt lägre energiprofil", säger Erik Thedéen.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -