GRÄNGESBERG EXPLORATION
STUDIE BEKRÄFTAR GRÖN JÄRNMALMSPROD (Direkt)

2022-01-19 09:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Grängesberg Explorations pre feasability-studie (genomförbarhetsstudie) för Dannemora bekräftar genomförbara möjligheter för en miljövänligare järnmalmsproduktion.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Studien bekräftar möjligheten att producera ett högvärdigt järnmalmskoncentrat med ett mycket reducerat koldioxidavtryck samt rekommenderar att en slutgiltig feasibility-studie genomförs", skriver bolaget.

Studien är en fortsättning på den Scoping-studie som presenterades i maj 2021 och visar på förbättringar på många nivåer, heter det.

Den finansiella utvärderingen av projektet som genomförts som en del av studien uppskattar investeringarna före produktionsstart till 131 miljoner dollar. Totala underhållsinvesteringar under gruvans livstid uppgår till 52,1 miljoner dollar, samt stängningskostnader om 3,9 miljoner dollar, vilket ger ett totalt investeringsbehov under gruvans livslängd på 187 miljoner dollar.

Enligt nuvarande uppskattningar beräknas återbetalningstiden vara mindre än 3 år från produktionsstart.

Den årliga gruvproduktionen har beräknats till 3 miljoner ton vilket resulterar i en produktion på 1,1 miljoner ton järnmalmskoncentrat, vilket uppfyller kraven för direktreduktionsjärn (DRI), heter det.

En uppdaterad uppskattning av mineraltillgångar för gruvan uppgår till 28,19 miljoner ton, med 36,54 procent järn, kända och indikerade tillgångar; och 5,82 miljoner ton vid 33,61 procent järn, antagna tillgångar.

De sannolika malmreserverna för Dannemoragruvan, den 31 december 2021, uppskattas till 25,36 miljoner ton, med 33,44 procent järn vid en cut-off på 15 procent, vilket ger en livslängd för gruvan på cirka 9 år.

Möjligheten att förlänga gruvans livslängd har studerats och totalt sju olika områden i gruvan har identifierats för prospekteringsinsatser. Dessa prospekteringsmål har uppskattats till mellan 20 och 35 miljoner ton med järnhalt mellan 34 och 39 procent, heter det.

Anthony Livebrant +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


GRANGEX - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -