Grängesberg Exploration Holding
Studie bekräftar möjligheter till grön järnmalmsproduktion vid Dannemoragruvan (Finwire)

2022-01-19 09:35

Det finns möjligheter för Grängesberg Exploration att producera ett högvärdigt järnmalmskoncentrat med ett mycket reducerat koldioxidavtryck från Dannemoragruvan. Det visar resultaten från den genomförda pre-feasibility-gruvan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Studien hade just detta som fokus, att se ifall det gick att utveckla Dannemora som en koldioxidfri gruvverksamhet. Det rekommenderas att en slutgiltig feasability-studie genomförs.

”Detta är lovande nyheter för Grangex aktieägare, för det lokala och regionala samhället, och även för den svenska gruvnäringen samt de facto historiskt. Genom det engagerade och framgångsrika utvecklingsarbetet kan Dannemoragruvan förvandlas till en producent av högkvalitativ järnmalm. Studien visar att Dannemoragruvan, avhängigt den kommande miljöprövningen, har goda möjligheter att från 2025 etablera sig som producent av högkvalitativt järnmalmskoncentrat med ett mycket lågt koldioxidavtryck, med möjligen en potentiell framtida grön premie”, säger vd Christer Lindqvist.

Bolaget presenterar också en finansiell uppskattning av projektet som gjorts som en del av studien. Man har kommit fram till att investeringsbehovet uppgår till 1 683 miljoner kronor sett över hela gruvans livslängd, varav 1 179 miljoner avser investeringar före produktionsstart, 468,9 miljoner konor i underhållsinvesteringar samt stängningskostnader på 34,9 miljoner kronor.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se



redaktion@finwire.org
© Copyright

GRANGEX - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -