BÖRSEN
FORTSATT NEGATIVT BÖRSKLIMAT VÄNTAS, EQT I FOKUS (Direkt)

2022-01-19 08:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att gå mot en fortsatt nedgång i öppningshandeln på onsdagen, efter tisdagen då index tappade 1,7 procent. Även på de ledande Europabörserna indikerades en negativ inledning.

På nyhetsfronten kan noteras att EQT och MAG Interactive kommit med kvartalsrapporter.

Strax efter 8.30-slaget noterades den tyska DAX-terminen ned 1,0 procent och Paris CAC40-terminen var på minus 0,4 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en nedgång i den svenska öppningshandeln.

På tisdagen visade USA-börserna en sur utveckling. S&P 500-indexet sjönk 1,8 procent till 4.577, motsvarande en nedgång om 0,3 procent sedan Stockholmsbörsens stängning. Nasdaq tekniktunga kompositindex föll 2,6 procent.

Marknaderna i Asien- och Stillahavsregionen tog vid där amerikanska börser avslutade och sjönk tillbaka på onsdagsmorgonen. Mest pressat var det i Japan, där Tokyobörsen handlade med rejäl slagsida.

USA-räntorna har fortsatt upp på en tro om stundande Fed-höjningar. Den amerikanska tvåårsräntan var på onsdagsmorgonen upp 4 punkter och en lika stor uppgång noterades för tioårsräntan, som steg till 1,88 procent.

Oljepriserna stärktes också och Brentoljan noterades upp 0,6 procent på morgonen till över 88 dollar fatet.

På morgonen redovisade riskkapitalbolaget EQT ett justerat ebitda på 608 miljoner euro för det andra halvåret 2021 (305). Ett av Infront sammanställt snittestimat, baserat på 10 analytikerprognoser, indikerade ett justerat ebitda på 489 miljoner euro. EQT höjde också sin föreslagna utdelning till 2:80 kronor per aktie för 2021 (2:40).

Spelutvecklaren MAG Interactive, vars aktie handlas på Nasdaq First North, har redovisat en nettoomsättning för det första kvartalet (september-november) i det brutna räkenskapsåret 2021/2022 på 69,8 miljoner kronor (63,0). Ebitda-resultatet blev 17,1 miljoner kronor (9,3).

Även forskningsbolaget Idogen och fastighetsbolaget Fortinova har kommit med kvartalssiffror inför börsöppningen.

På tisdagskvällen kom den för Electrolux viktiga amerikanska AHAM-statistiken, som visade en nedgång i leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i USA på 8 procent i det fjärde kvartalet 2021. Nedgången var i stort sett i linje med Pareto Securities förväntningar, enligt en kommentar från analyshuset.

Vidare har forskningsbolaget Oasmia Pharmaceutical tagit beslut om en fullt säkerställd företrädesemission om cirka 151 miljoner kronor. Villkoren för emissionen är 1:5, där fem befintliga aktier ger rätt till nyteckning av en aktie för teckningskursen 1:68 kronor per aktie.

Astra Zeneca har kommit med interimsresultat för kombinationsstudier med immunterapiläkemedlet Imfinzi, vid gallgångscancer och levercancer.

På rekommendationsfronten kan noteras att DNB Markets höjer sin rekommendation för Hexagon till köp från behåll. Riktkursen sänks emellertid till 145 från 150 kronor.

Pareto Securities har uppgraderat Getinge till köp från behåll och höjt riktkursen till 379 från 360 kronor.

ABB har fått sin rekommendation höjd av RBC Capital Markets, till outperform från sector perform.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


ABB Ltd - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

EQT - I dag

{point.key}

Fortinova Fastigheter... - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Hexagon B - I dag

{point.key}

MAG Interactive - I dag

{point.key}

Vivesto - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -