SCB
PRISÖKNINGAR I BYGGBRANSCHEN "KLART SNABBARE" ÄN FÖR KPI (Direkt)

2022-01-18 08:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den generella prisnivån i byggbranschen, Faktorprisindex för byggnader (FPI), sjönk i pandemins initiala skede men från och med tredje kvartalet 2020 har FPI stigit betydligt snabbare än den allmänna prisnivån.

Det skriver SCB i rapporten Sveriges ekonomi – Statistiskt perspektiv, som publicerades på tisdagen.

Att FPI sjönk i början av pandemin kan kopplas till de lättnader som regeringen tillsatte i form av tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter. Andra bidragande faktorer var det utvidgade statliga ansvaret för sjuklönekostnader, anstånd med skattebetalningar och statliga lånegarantier för små och medelstora företag samt tillbakagången för drivmedelspriserna.

Trenden för FPI har dock varit tydligt stigande från och med tredje kvartalet 2020, och även om den allmänna prisnivån (KPI) ökat markant sedan dess har uppgången för FPI varit "klart snabbare".

SCB skriver att prisuppgången för FPI under 2021 drevs delvis av transportkostnaderna genom ett delaggregat som mäter elkostnader vid husbyggnad, men beror allra främst på kraftiga prisökningar på marknaderna för stål, trä, betong och andra råvaror. Även färgpriserna steg som en följd av brist på råvaror i färgindustrin.

SCB noterar också att den kraftiga prisökningen på material på sikt skulle kunna dämpa aktiviteten i byggbranschen, men det verkar ännu inte ha gett några tydliga effekter på byggbolagens delårsrapporter.

Rapporterna under tredje kvartalet 2021 visade att det fanns en stor undertryckt efterfrågan i branschen. Många av storföretagen såg en stabiliserad marknad som orsak till den starka orderingången. Även de konsumentnära byggtjänsterna såsom ombyggnation och renoveringar såg en ökad efterfrågan under pandemin, bland annat för att hushållen spenderade mera tid hemma och blev mer medvetna om sina renoveringsbehov.

"Sammanfattningsvis kan man konstatera att byggbranschen klarat sig relativt bra under pandemin. Trots en nedgång i arbetade timmar våren 2020 var det först mot slutet av 2020 och början av 2021 som det syntes en viss dämpning av produktion och sysselsättning. Både andra och tredje kvartalet 2021 har byggbranschen gått starkt", skriver SCB.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -