Odin Emerging Markets ökade 1,89 procent i december - stor skillnad mellan marknader under året (Finwire)

2022-01-18 16:18

Fonden Odin Emerging Markets steg 1,89 procent i december, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 2,71 procent. Under 2021 har fonden avkastat 12,45 procent och är därmed bättre än index som ökade 10,18 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Dan Erik Glover.

Fondförvaltaren inleder med att konstatera att 2021 blev ett blandat år för fonden där olika marknader gick åt olika håll. Marknader såsom Indien, Taiwan och Vietnam utvecklades väl med god vinsttillväxt samtidigt som andra marknader, framför allt Kina, utvecklades svagt på grund av regulatoriskt tryck och en dämpad fastighetsmarknad.

Vidare konkluderar fondförvaltaren att fonden, trots den utmanade marknaden, utvecklats väl jämfört med konkurrerande fonder och mot jämförelseindex. Dock har fondens absoluta avkastning underpresterat de västerländska marknaderna. Fondförvaltarens förhoppning är att den underliggande goda vinsttillväxten ska förverkligas i stigande aktiekurser framöver och han ser även positivt på att Kina verkar lämna en våg av hårda regleringar till att nu istället fokusera på ekonomiska stimulanser.

December blev en relativt händelsefattig månad för fonden och inga förändringar gjordes.

Decembers tre bästa bidragsgivare blev Mold-Tek Packaging, Shanghai M&G Stationary och Teleperformance. De tre sämst presterande innehaven var Alibaba, Allday Marts Inc och Digiworld.

För helåret var Digiworld, Mold-Tek Packaging och Garware Technical Fibres de tre bästa innehaven. Sämsta innehaven var Alibaba, Hartalega Holdings och Soltec Power Holdings.

De tre största innehaven i fonden var vid årsskiftet, Taiwan Semiconductor ADR, Garware Technical Fibres och Tencent Holdings med vikter på 6,10, 5,64 och 5,49 procent vardera.

Störst geografisk exponering var mot Kina med 19,81 procent, följt av Indien och Taiwan på 15,93 och 11,22 procent.

Största sektorn var Informationsteknik på 20,87 procent följt av Finans på 17,69 procent.

Förvaltat kapital uppgick vid årsskiftet till 2 160 miljoner kronor.

Odin Emerging Markets, % december, 2021
Fond MM, förändring i procent 1,89
Index MM, förändring i procent 2,71
Fond i år, förändring i procent 12,45
Index i år, förändring i procent 10,18

Joel Johansson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -