KINA
PBOC SKA ÖKA TAKT I CYKLISKA POLICYJUST – VICECHEF (NY) (Direkt)

2022-01-18 09:15

(Tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinas centralbank (PBOC) kommer att öka takten i de cykliska policyjusteringarna under 2022, bland annat kan växelkursen tillåtas avvika från jämvikt på kort sikt, vilket kan korrigeras på längre sikt.

Det sade vice PBOC-chefen Liu Guoqiang på tisdagen enligt internationella medier.

Han sade också att centralbanken kommer att hålla olika policyverktyg redo för att bibehålla en riklig likviditet och för att stadigt reducera finansieringskostnaderna.

Ytterligare policyåtgärder kommer att vidtas för att stabilisera tillväxt så länge nedåttrycket består. PBOC kommer att ligga före marknadsförväntningarna och svara på oro i rätt tid.

PBOC sänkte på måndagen två viktiga benchmarkräntor, medelfristiga lånefaciliteten, ett år, (MLF) samt den omvända reporäntan med 10 punkter. Enligt Liu Guoqiang ska räntesänkningarna guida räntorna på företagslån nedåt och hjälpa till att stabilisera ekonomin.

PBOC ska också guida finansiella institutioner till att utöka kreditgivningen under 2022, och centralbanken ska hålla penningmängdstillväxten i paritet med nominella BNP-tillväxten i år.

Enligt Liu Guoqiang minskar nu utrymmet för ytterligare sänkningar i den omvända reporäntan, men den kan fortsatt användas baserat på makroläget.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -