EKOFIN
POLEN, UNGERN BROMSAR EU:S BOLAGSSKATT (Direkt)

2022-01-18 16:08

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Polen och Ungern bromsar Frankrikes försök att få EU att anta direktivet om en miniminivå för bolagsskatt på 15 procent under detta halvår.

EU:s finansministrar höll på tisdagen en första diskussion om hur överenskommelsen i OECD ska överföras till EU-lagstiftning.

"Det franska ordförandeskapet fick generellt starkt stöd för att prioritera frågan", sade finansminister Mikael Damberg till Nyhetsbyrån Direkt efter ekofinmötet.

Men Polen och Ungern vill koppla minimiskatten till en annan del i OECD-överenskommelsen om en omsättningsskatt för mycket stora multinationella företag.

De två delarna kallas pelare 2 respektive pelare 1.

Omsättningsskatten är ännu inte färdigförhandlad i OECD.

"Pelare 2 (minimiskatten) beror bara på oss i EU nu. Men pelare 1 (omsättningsskatten) hänger på OECD, den ligger inte helt i våra händer", sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire vid en presskonferens.

Mikael Damberg sade att om de båda delarna ska beslutas som ett paket i EU kommer processen att skjutas långt in i framtiden.

"Det är helt nödvändigt att ha separata processer. Det är orealistiskt att ha samma tidsplan", sade han.

Sverige har tidigare välkomnat en global minimiskatt men har varit skeptisk till en omsättningsskatt. Fast nu har Sverige accepterat kompromissen i OECD och står givetvis fortfarande fast vid den, sade finansministern.

Sverige ser minimiskatten som en viktig seger i kampen mot skatteflykt, sade han.

Mikael Damberg bemötte också kommissionens varning till Sverige om hastigt stigande ungdomsarbetslöshet.

I kommissionens årliga granskning av alla EU-länders ekonomier flaggade kommissionen den 24 november för att ungdomsarbetslösheten steg 6,0 procentenheter 2018-2020, högt över tröskelvärdet på 2,0 procentenheter.

Mikael Damberg sade att detta till stor del berodde på pandemin och att unga i Sverige fortsätter att söka jobb även i kriser.

I övrigt i granskningen upprepade kommissionen fleråriga varningar till Sverige för risker med övervärderade huspriser, hushållens höga skuldsättning och en bostadsmarknad i obalans.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -