Egetis Therapeutics
Egetis Therapeutics: behandlingseffekt på T3-nivåer kan utgöra grund för Emcitates marknadsgodkännande i USA (Finwire)

2022-01-18 08:19

Läkemedelsutvecklingsbolaget Egetis Therapeutics har efter positiva interaktioner med amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA dragit slutsatsen att en behandlingseffekt på T3-nivåer hos patienter med MCT8-brist kan utgöra grunden för ett marknadsgodkännande för Emcitate i USA. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Tidigare data har påvisat signifikanta och kliniskt relevanta effekter av behandling med Emcitate på T3-nivåer (Triac Trial I och kohortstudie).

Egetis tänker framåt komma att lämna in en NDA (new drug application) i USA i mitten av 2023 under sin Fast Track Designation för Emcitate. Denna kommer att kompletteras med en liten randomiserad, placebo-kontrollerad studie på 16 patienter för att verifiera resultaten på T3-nivåer som tidigare observerats i Triac Trial 1 och kohortstudien. Studien kommer att vara på 30 dagar.

“Dagens besked ökar sannolikheten för att Emcitate ska bli den första behandlingen för MCT8-brist, en sällsynt genetisk sjukdom med stora medicinska behov och möjligheten att därmed erhålla en Rare Pediatric Disease Priority Review Voucher (PRV) i USA vid godkännande av en NDA”, kommenterar vd Nicklas Westerholm.

Emcitate innehar sedan tidigare särläkemedelsstatus i EU och USA och beviljades Rare Pediatric Disease Designation (RPD) i november 2020 samt fick Fast Track-status i oktober 2021 av amerikanska FDA.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se



redaktion@finwire.org
© Copyright

Egetis Therapeutics - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -