BÖRSEN
USA-BUD GAV SENT LYFT FÖR GAMING, OMXS30 -1,7% (Direkt)

2022-01-18 17:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Utvecklingen var så gott som entydigt negativ på tisdagens Stockholmsbörs och de flesta sektorer stängde lägre.

Mot strömmen gick ett antal aktier som brukar betraktas som defensiva, exempelvis telekom, samt energiaktier som steg med stöd av stigande oljepriser. Gamingsektorn fick dessutom ett lyft av ett bud på andra sidan Atlanten.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 1,7 procent till 2.323 och aktier för 25,4 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. På kontinenten backade också de ledande Europabörserna, även om nedgångarna där var måttligare än i Stockholm.

Bland de mest omsatta storbolagen i OMXS30 sjönk snabbväxare som Sinch och Evolution med 3,1 respektive 2,4 procent, men även Hexagon gick svagt med en nedgång på 5 procent.

På plus bland storbolagen fanns teleoperatörerna Telia och Tele2, som stängde upp 2,2 respektive 1,1 procent. Goldman Sachs har höjt sin rekommendation för Telia till köp från neutral, med motiveringen att bolaget väntas utvecklas väl under vad investmentbanken benämner den "digitala infrastruktur-vågen".

Uppgångar syntes inom oljesektorn. Lundin Energy steg 6,7 procent och Enquest höjdes drygt 5 procent, och även Africa Oil och Tethys Oil steg med runt 4-5 procent.

Luxemburgbaserade Neogames har lagt ett bud på igamingbolaget Aspire Global motsvarande ett värde om 4,3 miljarder kronor. Neogames erbjuder sig att köpa hälften av aktierna i Aspire kontant till ett pris på 111 kronor per aktie. För de övriga aktierna erbjuds i stället 0,32 nyemitterade aktier i Neogames för varje Aspire-aktie. Aspire avancerade med 38 procent till 108:40 kronor.

Inför den stundande rapportsäsongen lämnade Micro Systemation en omvänd vinstvarning där såväl omsättning som rörelseresultat i det fjärde kvartalet enligt bolaget förväntas överstiga marknadens förväntningar. Aktien belönades med ett kurslyft på 15 procent.

Flera gamingbolag på Stockholmsbörsen vände uppåt efter eftermiddagens besked att Microsoft lagt bud på amerikanska branschtungviktaren Activision Blizzard. Bland de större bolagen noterade Paradox och Stillfront en budeffekt av varierande grad, och Embracer gick från att tidigare under dagen ha varit ned drygt 5 procent till att stänga 3 procent upp.

Pareto har höjt sin rekommendation för Swedbank till köp från behåll medan riktkursen höjdes till 205 från 189 kronor. Bankaktien gick bättre än marknaden i stort med en nedgång på 1,1 procent. Sektorkollegan Handelsbanken var dock bästa bank med en uppgång på 0,6 procent.

Handelsbanken Capital Markets har höjt Enad Global 7 till köp från tidigare behåll medan riktkursen höjts till 50 från 27 kronor. Aktien stärktes 5,8 procent till 30 kronor.

Det digitala magasinsbolaget Readly tappade 7,8 procent. Maria Hedengren avgår som vd för bolaget, efter ett beslut som beskrivs som ett gemensamt fattat av styrelsen och henne själv.

Avtech meddelade på måndagskvällen att flygbolaget Southwest Airlines accepterat en option motsvarande ett avtalsvärde på 16–21 miljoner kronor. Aktien lyfte hela 47 procent.

Graf: OMXS30 tisdagen den 18 januari

Källa: Infront

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Africa Oil Corp. - I dag

{point.key}

Avtech Sweden B - I dag

{point.key}

Embracer Group B - I dag

{point.key}

Enad Global 7 - I dag

{point.key}

Evolution - I dag

{point.key}

Goldman Sachs - I dag

{point.key}

Hexagon B - I dag

{point.key}

Orrön Energy - I dag

{point.key}

Micro Systemation B - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Paradox Interactive - I dag

{point.key}

Readly International - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

Stillfront Group - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Tethys Oil - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -