På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

UB Infra A
+5,3% i december, goda utsikter i år enligt förvaltare (Direkt)

2022-01-17 12:09

Uppdragsartikel

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Infrastrukturaktiefonden UB Infra avslutade 2021 med en uppgång på 5,3 procent i december i basvalutan euro, vilket innebär att avkastningen under helåret summerades till +20,5 procent.

Det framgår av en månadsrapport med kommentarer från fondförvaltaren Pekka Niemelä.

Fondens avkastning sedan starten i januari 2006. (Källa: United Bankers AM)

"Pandemin mullrar på globalt då omikron sprider sig med en oförutsedd hastighet. Dock förbättras vaccintäckningen, och det verkar som att varianten är mindre dödlig", skriver Pekka Niemelä.

De olika delsektorerna inom infrastruktur uppges samtliga ha stigit under månaden. Sett till helåret 2021 gick flera delsektorer oerhört starkt, med störst uppgångar inom vatten-utilities (+35,3 procent), hamnar (+32,7 procent) samt järnvägar (+30,4 procent), enligt rapporten.

"Utsikterna inför 2022 är goda och förutsättningarna för infrastrukturbolagens tillväxt är intakta. Utvecklingen kommer till stor del att vara beroende av hur väl centralbankerna klarar av att hantera det ökade inflationstrycket", skriver förvaltaren.

Fondens allokering på landnivå. (Källa: United Bankers AM)

Sett till portföljaktivitet i december fortsatte fonden att sälja vissa starkt presterande utilities både i Europa och USA, framgår det. Vidare har det pågått ett strukturellt skifte i portföljen, som har fått den aggregerade värderingen att stiga något. Lägre värderade el-utilities har sålts på grund av bekymmer avseende ESG-frågor, till förmån för högre värderade aktier inom bland annat transport, enligt rapporten.

El-utilities är emellertid alltjämt med 21,4 procent av kapitalet den största branschallokeringen i fonden, följt av multi-utilities (15,5 procent), vatten-utilities (14,0), flygplatstjänster (12,8), samt gas-utilities (7,5).

I listan nedan följer UB Infras tio största innehav per den 31 december 2021:

Källa: United Bankers AM

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "uppdragsartikel" under rubriken.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


UB Infra A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -