På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

UB EM Infra A
+4,4% i december, låga värderingar ger stöd åt fonden under 2022 - förvaltare (Direkt)

2022-01-17 11:14

Uppdragsartikel

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Den tillväxtmarknadsinriktade infrastrukturfonden UB EM Infra avslutade 2021 med en uppgång på 4,4 procent i december i basvalutan euro, vilket innebär att avkastningen under helåret summerades till +10,9 procent.

Det framgår av en månadsrapport med kommentarer från fondförvaltaren Pekka Niemelä.

Fondens utveckling sedan starten i oktober 2007. (Källa: United Bankers AM)

Infrastrukturindex för tillväxtmarknader (GLIO Emerging Index) ökade med 2,1 procent i euro i december, och steg anspråkslösa 3,6 procent 2021, enligt rapporten.

"Flygplatssektorn studsade kraftigt tillbaka efter det stora tappet i november och ökade med 9,5 procent i december drivet av starka uppgångar för mexikanska flygplatser som utgör en stor del av sektorindex för flygplatser", skriver förvaltaren.

Inom utility-sektorn uppges utvecklingen ha varit blandad under månaden, framgår det. El-utilities sjönk med 4,9 procent och backade därmed 12,5 procent 2021, vilket följde på en ännu större nedgång 2020 då sektorn tappade 23,8 procent. Huvudanledningen till kräftgången uppges vara att de två chilenska el-utilities som viktmässigt utgör en tredjedel av sektorn har haft en mycket svag utveckling de senaste två åren. Bättre utveckling i december hade gas-utilities, en sektor som endast utgörs av kinesiska bolag, med en uppgång på 3,9 procent.

Fondens geografiska allokering. (Källa: United Bankers AM)

Pekka Niemelä konstaterar att fonden avslutade året starkt relativt index för infrastrukturaktier på tillväxtmarknader, med en uppgång på 4,4 procent.

"Fonden har en geografisk exponering på cirka 50 procent mot Kina/Hongkong och en exponering på ungefär totalt 45 procent mot covid-känsliga sektorer som flygplatser, motorvägar, järnvägar och hamnar, vilket förklarar en del av den osäkerhet som svävar över exponeringen", meddelar förvaltaren och fortsätter:

"Värderingen i infrastruktursektorn på tillväxtmarknaderna ligger dock på fortsatt historiskt låga nivåer. Ifall centralbankerna kontrollerat klarar av att hantera det hotande inflationsspöket, covid-rädslan kring den mildare omikronvarianten släpper, och sentimentet mot kinesiska aktier lättar, kan fonden och sektorn ha möjlighet att ge en hygglig avkastning relativt andra sektorer under 2022."

Det aggregerade P/E-talet i portföljen uppgår till 10,71, P/B-talet till 1,15, samtidigt som direktavkastningen noterar 3,88 procent.

UB EM Infra hade vid utgången av 2021 44 innehav, vilket var ett färre än vid slutet av november.

Flygplatstjänster är med 20,2 procent den största branschallokeringen, följt av el-utilites (15,1 procent), gas-utilities (14,9), motorvägar & järnvägar (13,2 procent), samt vatten-utilities (12,7).

I listan nedan följer fondens tio största innehav per den 31 december 2021:

Källa: United Bankers AM

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "uppdragsartikel" under rubriken.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


UB EM Infra A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -