EUROGRUPP
NL ÖPPEN FÖR DISKUSSION OM BUDGETREGLER – FIN MIN (Direkt)

2022-01-17 15:23

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Nederländerna går in i EU:s diskussion om budgetreglerna ska mjukas upp med ett öppet sinne och ska lyssna på alla sidor.

Det sade Nederländernas nya finansminister Sigrid Kaag till journalister då hon anländer till eurogruppens möte på måndagen.

Sydliga EU-länder hoppas att nya regeringar i Nederländerna och Tyskland ska vara mer öppna för en uppmjukning av stabilitetspaktens budgetregler.

Sigrid Kaag fick frågan om hon närmast kommer att samarbeta med de så kallade sparsamma - frugala - länderna i EU.

"Sparsamhet är alltid en tillgång. Men jag vill gärna träffa alla och lyssna. Först därefter bestämmer jag vår ståndpunkt", sade hon.

Finansministern påpekade att Nederländerna tidigare har samarbetat bra med Frankrike och vid andra tillfällen med Tyskland och de nordiska länderna.

På måndagskvällen ska de budgetrestriktiva länderna träffas för en middag i den så kallade Hansagruppen.

Under hösten tog Österrikes finansminister Magnus Brunner initiativ till att samla nordliga, budgetrestriktiva länder till försvar av budgetreglerna.

"Vi pläderar för att gå tillbaka till de strikta reglerna i stabilitetspakten. Skulder förblir skulder", sade österrikaren när han anlände till eurogruppens möte.

Valdis Dombrovskis, kommissionens vice ordförande för ekonomin, sade att remissrundan om stabilitetspakten i december har visat enighet om vissa saker.

"Det finns en bred enighet om att en mer gradvis anpassning behövs för att sänka statsskulderna än den nuvarande regeln om en tjugondel per år. Vi måste vara realistiska", sade han.

Sänkningen med en tjugondel gäller den del av skulden som överskrider stabilitetspaktens gräns på 60 procent av BNP.

Remissrundan visade också stöd för att förenkla budgetreglerna, sade Valdis Dombrovskis. Det betyder att avlägsna sig från att använda begrepp som är svåra att mäta, som produktionsgap och strukturellt budgetunderskott, sade han.

Beträffande inflationen sade Sigrid Kaag att den är oroande eftersom medborgarnas köpkraft påverkas.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -