På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

EUROGRUPP
INFLATIONEN ÄR FORTFARANDE ÖVERGÅENDE - DONOHOE (Direkt)

2022-01-17 21:43

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Inflationen har inte förändrats till sin natur. Även om det nu väntas ta längre tid för inflationen att sjunka är den höga nivån fortfarande övergående.

Det sade eurogruppens ordförande Paschal Donohoe vid en presskonferens efter eurogruppens möte på måndagen.

"Vi medger att inflationen kommer att vara hög under en längre tid än vi först väntade. Men inflationens natur är oförändrad", sade han.

"Inflationstrycket kommer att börja minska under året när leveranskedjorna i vissa delar av ekonomin förbättras, och när pristrycket från höga besparingar ifjol avtar", fortsatte han.

Eurogruppen är väl medveten om att höga prisökningar och särskilt de höga energipriserna medför svårigheter för hushåll och företag, sade Pascal Donohoe.

Svårigheterna försöker euroländernas finansministrar hantera med olika åtgärder, främst mot höga energipriser, sade han.

På eurogruppens möte utvärderade finansministrarna krishanteringen under pandemin. De gav sig själva ett gott betyg för snabba och väl avvägda nationella och gemensamma stödåtgärder.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni noterade vid presskonferensen att euroområdet nådde upp till samma BNP som före coronapandemin redan i slutet av 2021.

Det är betydligt snabbare än vid finanskrisen, då det tog sju år att ta igen BNP-tappet.

"Vi enades om att tiden för nödhjälp är över. Nu måste vi omkalibrera stöden till att främja en uthållig återhämtning", sade kommissionären.

När det gäller reformen av EU:s budgetregler upprepade Paolo Gentiloni att EU måste se frågan på ett nytt sätt.

Kommissionen ska lägga fram ett förslag till reformer av stabilitetspaktens budgetregler om några månader, sade han. Men redan om några veckor lägger kommissionen fram sina riktlinjer för EU-ländernas budgetplaner för 2023.

När det gäller eurogruppens diskussion om bankunionen underströk Paschal Donohoe att målet till i juni är att bara enas om en tidsplan för förhandlingarna – inte att komma överens om någon faktisk del av dessa förhandlingar.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -