På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BOMARKNAD
REKORDMÅNGA KAN TÄNKA SIG KÖPA NYPRODUKTION – HEMNET (Direkt)

2022-01-17 11:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Andelen av besökarna på bostadssajten Hemnet som kan tänka sig att köpa nyproduktion har ökat något, till en rekordhög nivå.

Det visar en undersökning från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Det är inte så stora förändringar, men andelen som kan tänka sig att köpa nyproduktion ökar till en rekordnivå samtidigt som andelen som inte kan tänka sig att köpa nyproduktion minskar", säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

I januari svarar 44 procent ja på frågan om de kan tänka sig att köpa en nyproducerade bostad, medan 31 procent säger nej. Det är den högsta andelen ja-svar och den lägsta andelen nej-svar sedan Hemnet började ställas frågan halvårsvis i januari 2019.

Erik Holmberg ser två förklaringar till det ökade intresset för nyproduktion:

"Det ena är att priserna har gått upp och att många tror på fortsatt stigande bostadspriser. Köper man på ritning har man ofta dubbla bostäder under en period och då blir prisutvecklingen viktig", säger han.

Den andra förklaringen kan också kopplas till den heta bostadsmarknaden under pandemin:

"Vi har haft en säljarnas marknad under pandemin, med ett stort tryck, korta försäljningstider och budgivningar som dragit iväg. Vi vet från andra undersökningar att det stressar köparna, som får svårt att hänga med. Då kan sannolikt fler se nyproduktion som ett alternativ, med ett fast pris där man undviker hetsiga budgivningar", säger Erik Holmberg.

Undersökningen visar att den största fördelen med nyproduktion, enligt personer som kan tänka sig att köpa det, är ett litet underhållsbehov (59 procent anger den anledningen), följt av känslan av att bo först (47 procent). Flera alternativ är möjliga varför svaren summerar till över 100 procent.

Det kan också noteras att andelen som menar att nyproduktion är mer prisvärd än begagnade bostäder har ökat något, till rekordnivån 26 procent.

Den vanligaste anledningen till att säga nej till nyproduktion är en för hög prisnivå (57 procent anger den anledningen), följt av att man ogillar arkitekturen (33 procent).

Bild: Intresse köpa nyproduktion

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -