På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sensor Sverige Select minskade 3,1 procent i november - noterat kraftig sektorrotation (Finwire)

2021-12-08 11:06

Fonden Sensor Sverige Select minskade 3,1 procent i november, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,9 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 11,8 procent och är därmed sämre än index som har ökat 15,3 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Stefan Olofsson, Ulf Öster och Stefan Ahlfeldt.

Inledningsvis skriver förvaltarna att november inte var någon rolig månad för fonden. Även fast portföljinnehaven rapporterat i linje med förväntningarna under rapportsäsongen har aktiekurserna ändå fallit kraftigt.

Vidare skriver förvaltarna att man noterat en kraftig sektorrotation där investerare gått från teknikaktier till bolag som har större möjligheter att parera en stigande inflation som till exempel banker och fastighetsbolag.

De innehav som bidrog mest positivt till fondens utveckling under november var Embracer, Investor och Cibus. I den negativa vågskålen fanns Evolution, Sinch och Swedish Match. Fonden har under inledningen av december valt att sälja sina positioner i både Evolution och Sinch.

"Sinch rasade efter sin rapport efter att investerarna tog fasta på bolagets långsammare organiska tillväxt än tidigare samt kommentarer om prispress från operatörsavgifter och högre integrationskostnader. Kursresan nedåt har sedan fortsatt då investerarna fortsatt att sälja av teknikaktier för rädsla för att inflationen skall bli mer ihållande och långvarig", skriver förvaltarna.

Gällande Evolution skriver förvaltarna att aktien föll kraftigt efter en anonym rapport som menar att bolaget tillåter spel via sin spelplattform från sanktionslistade länder. Förvaltarna menar att de inte tror att Evolution tillåtit spel i sanktionerade länder men på grund av den ökade risken i bolaget har man valt att avyttra sitt innehav i aktien.

De största aktieinnehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Investor, Swedish Match och Volvo med portföljvikter om 8,0, 6,5 respektive 5,5 procent.

Den aktuella allokeringen i portföljen var vid månadsskiftet 59 procent i aktier, 20 procent i räntebärande innehav och 21 procent likvida medel.

Sensor Sverige Select, % november, 2021
Fond MM, förändring i procent -3,1
Index MM, förändring i procent 0,9
Fond i år, förändring i procent 11,8
Index i år, förändring i procent 15,3

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Sensor Sverige Select - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -