SECURITAS
NÄRA OMSÄTTNINGSMÅL EFTER KÖP AV STANLEY SECURITY (Direkt)

2021-12-08 10:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Med förvärvet av Stanley Security nosar nu Securitas på sitt omsättningsmål för säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet, den del av verksamheten som betingar betydligt högre marginal än den mer traditionella bevakningsverksamheten.

Det har varit en lång resa sedan Securitas knoppade av sin larmdivision 2006. Den avknoppade delen bytte namn till Niscayah men 2011 ångrade sig Securitas och lade ett bud på verksamheten. "Avknoppningen var ett felaktigt beslut", sade dåvarande vd Alf Göransson. Men Stanley Black & Decker bjöd högre, köpte Niscayah som bytte namn till Stanley Security, och nu köper alltså Securitas Stanley Security.

Ni är på sätt och vis tillbaka där ni var för 15 år sedan. Vad är din reflektion över det?

"När jag tillträdde 2018 såg jag att Stanley Security var en enormt viktig del för att vi skulle kunna accelerera vår strategi för att få en riktigt bra fart inom elektronisk säkerhet. Det hade jag på min agenda redan när jag började som vd", säger Securitas vd Magnus Ahlqvist till Nyhetsbyrån Direkt.

Hur kommer sig att det blir en affär just nu?

"Säljaren har investerat mycket i den här verksamheten de senaste åren samtidigt som jag tror att de insett att den bästa ägaren skulle vara ett företag som är fokuserat på säkerhet. Och det är vi", säger vd:n.

Stanley Securitys försäljning beräknas att uppgå till närmare 1,7 miljarder dollar under 2021 med en uppskattad justerad ebitda-marginal på närmare 12 procent. Securitas vanligaste marginalredovisning sker på ebita-nivå, men vilken ebita-marginal Stanley Security har vill vd:n inte precisera.

"Det bryter vi inte ut. Men det som är viktigt är vi genom det här förvärvet kommer att ha mer än 50 procent av vårt lönsamhetsbidrag från försäljning av elektronisk säkerhet och säkerhetslösningar. Stanley Securitys marginaler inom elektronisk säkerhet är i det flesta marknader ungefär likvärdiga med våra marginaler (inom samma verksamhet, reds anm). Det rör sig om en marginal som är nästan dubbelt såg hög som den generella nivån vi haft på Securitas på en bit över 5 procent", säger Magnus Ahlqvist.

I slutet av 2019 satte Securitas målet att fördubbla försäljningen av säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet från cirka 20 miljarder kronor 2018 till 40 miljarder 2023. Med förvärvet av Stanley Security nås nu nivån "en bit över 38 miljarder kronor", enligt vd:n.

Ett annat sätt att kommunicera har de senaste åren varit hur stor del av Securitas totala försäljning som utgörs av försäljning av säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet. Här har bolaget det senaste året legat relativt stilla på ungefär 22 procent. Köpet av Stanley Security tar den andelen till ungefär 30 procent.

I onsdagens pressmeddelande skriver Securitas att förvärvet är föremål för sedvanliga regulatoriska godkännanden och fullföljandevillkor, och förväntas att fullföljas under det första halvåret 2022.

Räknar ni med en problemfri regulatorisk resa?

"Vi har analyserat det här ordentligt och vi ser inga betydande risker", säger Magnus Ahlqvist.

Securitas köper Stanley Security för 3,2 miljarder dollar på skuld- och kassafri bas. Stora förvärv, inte minst av amerikanska bolag, brukar ibland vara förknippade med en uppsägningsavgift i det fall affären inte blir av. När Assa Abloy tidigare i år gjorde ett förvärv för 4,3 miljarder dollar så var uppsägningsavgiften 350 miljoner dollar. Enligt Securitas innehåller avtalet med Stanley Black & Decker ingen uppsägningsavgift.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Securitas B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -