På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

EKONOMI
VÄRLDENS TILLGÅNGAR KAN ANVÄNDAS MER PRODUKTIVT – RPT (Direkt)

2021-12-08 10:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De samlade tillgångarna i världen har ökat kraftigt de senaste årtiondena, till stor del drivet av högre tillgångspriser. Tillgångarna, som till stor del består av fastigheter, skulle dock i stället kunna användas till mer produktiva investeringar.

Det visar en rapport från McKinsey Global Institute, som presenterades vid ett seminarium hos Svenskt Näringsliv på onsdagen.

"Det finns en möjlighet att dirigera tillgångar till mer produktiv användning", sade Jan Mischke, medförfattare till rapporten och partner på McKinsey.

Enligt rapporten har värdet av alla tillgångar och skulder i världen som ägs av företag, stater och hushåll, världens globala balansräkning, tredubblats sedan år 2000. Tillgångar i förhållande till inkomster har ökat 50 procent, till mesta del drivet av högre värderingar, och är nu klart över det historiska genomsnittet.

"Men det finns ett stort frågetecken om vi använder dessa tillgångar produktivt eftersom två tredjedelar utgörs av fastigheter", sade Jan Mischke.

Han påpekade att endast 20 procent av tillgångarna består av det som i mångt och mycket driver den ekonomiska tillväxten – som infrastruktur, industrier och maskiner och utrustning och immateriella tillgångar.

För svensk del består 77 procent av tillgångarna av fastigheter och här har nettoförmögenheten lyfts ännu mer av stigande tillgångspriser.

"En viktig drivkraft till de stigande värderingarna är sjunkande räntor", sade Jan Mischke.

Han tillade att de stigande tillgångspriserna finansierats av ökade skulder.

"Den mesta av den ökade skulden har gått till att finansiera stigande tillgångspriser snarare än investeringar", sade Jan Mischke.

Han målade upp tre möjliga framtidsscenarier. Det första är att förmögenheterna i förhållande till inkomster fortsätter att stiga, till följd av att faktorer som en åldrande befolkning och stor sparbenägenhet bland rikare hushåll fortsätter att driva ned räntorna.

"Det andra är att priserna faller tillbaka igen, vilket de alltid gjort historiskt. Det skulle kunna bli ganska dramatiskt", sade Jan Mischke.

De tredje alternativet är att världens tillgångar får en mer produktiv användning, vilket lyfter produktivitet och BNP-tillväxt, och gör att BNP växer ikapp tillgångarna.

"Det är den i särklass mest önskvärda utvecklingen", sade Jan Mischke.

För att få till stånd detta krävs att kapital dirigeras till nya produktiva investeringar och innovationer som kan lyfta tillväxten. För politiker kan det bland annat handla om att riva hinder för investeringar i hållbarhet och överkomliga bostäder, liksom ändrade skatteregler och låneregler, samt att använda sina egna offentliga tillgångar mer produktivt.

Stefan Fölster, chef för Better Future Economics och tidigare bland annat chefekonom vid Svenskt Näringsliv, sade i en kommentar att den offentliga nettoförmögenheten ökat kraftigt i Sverige de senaste årtiondena. Detta gör att tidigare farhågor om en hög statsskuld inte längre gäller. Det viktiga nu är i stället att använda offentliga medel mer produktivt.

"Sverige behöver ett nytt finanspolitiskt ramverk. Den offentliga nettoförmögenheten har ökat kraftigt och vi behöver inte oroa oss för att gå bankrutt. I stället ska vi oroa oss över om offentliga medel används rätt", sade han.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -