Chelonia Market Neutral ökade 2,28 procent i november - Byggmax, New Wave och Elanders bidrog till avkastningen (Finwire)

2021-12-08 10:38

Hedgefonden Chelonia Market Neutral steg 2,28 procent i november. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 12,44 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Magnus Angenfelt.

De största positiva bidragsgivarna till utvecklingen under månaden kom från långpositioner i Byggmax, New Wave och Elanders. När det gäller enskilda innehavs positiva kursrörelser lyfter man fram läkemedelsbolaget Orexo.

"Det är en mindre position där fonden köpt mera aktier när kursen har backat. Orexo redovisar röda siffror på sista raden och det kommer säkerligen att vara en guppig resa framöver. Men potentialen bedömer vi, med hjälp av kloka rådgivare, som mycket attraktiv", kommenterar förvaltaren.

Vidare nämner man att bolag som Orexo däremot hör till undantag bland fondens investeringar där tyngdpunkten ligger på företag som växer med starka kassaflöden, balansräkningar, stabil ledning samt inte utsatta för strukturella hot. Utöver dessa kriterier betonar förvaltaren vikten av en tilltalande värdering.

"Det är priset man betalar idag som avgör framtida avkastning. Det här medför att fonden har svårt med investeringar i förlustbolag eller aktievärderingar med tresiffriga vinstmultiplar. Risken är helt enkelt för hög. Det finns dessutom fortfarande gott om bolag med attraktiv värdering. Merparten av fondens långa positioner har nästa år ett fritt kassaflöde som närmar sig 10 procent av börsvärdet", skriver Angenfelt.

När det gäller fondens korta investeringar letar man framförallt efter den strukturella motvinden. Sektorer man bedömer påverkas av detta är bland annat fysisk detaljhandel. handelsfastigheter, bilar, hotell och på lite längre sikt olja.

Framöver menar förvaltaren att osäkerheten på marknaden ökar då centralbanker förväntas minska sina stödköp på grund av den stigande inflationen. När väderomslaget på börsen sker och hur stor effekten blir är oklart men detta är heller ingenting förvaltaren lägger tid på att fundera över då fonden är en neutral hedgefond som analyserar såväl vinnare som förlorare.

Chelonia Market Neutral, % november, 2021
Fond MM, förändring i procent 2,28
Fond i år, förändring i procent 12,44

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -