Beowulf Mining
Näringsministern räknar med besked om gruva i Kallak i en nära framtid (uppdatering) (Finwire)

2021-12-08 13:37

(Förtydligar i fjärde stycket om Unesco efter att SVT uppdaterat sin text)

Prospekteringsbolaget Beowulf Mining har i flera år väntat på ett besked om järnmalmsbrytning i Kallak. Nu öppnar nya näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson för att det kan komma ett beslut i frågan inom en nära framtid, rapporterar SVT Norrbotten.

Han menar att det har blivit lättare att komma till ett beslut nu när Miljöpartiet inte längre är kvar i regeringen.

– Huvudsakligen beror det på en grundinställning hos Socialdemokraterna, vi gillar gruvor. Gruvor kan hjälpa oss med den gröna omställningen och de skapar jobb men även andra industrisatsningar, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

En faktor kring Kallak är att Unesco, som blivit tillfrågade av regeringen, uppgett att en gruva kan få "åtminstone medelstor negativ påverkan på världsarvet Laponia, men att påverkan potentiellt kan bli stor eller mycket stor". FN-organet har rekommenderat Sverige att ta fram ytterligare information om hur världsarvet kan påverkas av gruvbrytning i Kallak, för att en säkrare bedömning ska kunna göras. Enligt näringsministern kommer världsarvet Laponia att ingå i en sammantagen värdering gör där intressen så som rennäring, friluftsliv och potentiella vinster för näringsliv vägs mot varandra.

Beowulf, som är noterat på Spotlight Stock Market och AIM i London, har lyft fram att etableringen av gruvan skulle ge 250 direkta jobb och 300 indirekta jobb i Jokkmokks kommun.

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire


redaktion@finwire.org
© Copyright

Beowulf Mining SDB - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -