På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NEW YORK
MINDRE OMIKRON-ORO STÖTTADE, S&P 500 +1,2% (Direkt)

2021-12-06 22:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna avslutade måndagens handel på klart högre nivåer, trots en skakig inledning för Nasdaqs kompositindex. Investerares oro för den nya omikronvarianten mildrades något, vilket gav upphov till stora kursrörelser för rese-relaterade aktier.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 1,9 procent till 35.228. Nasdaqs kompositindex stärktes 0,9 procent till 15.225, samtidigt som S&P 500 steg 1,2 procent till 4.592. Räknat från Stockholmsbörsens stängning motsvarade det en uppgång för S&P 500-indexet på 0,2 procent.

I toppen av S&P 500 fanns det flyg- och kryssningsaktier, då investerare inte oroades av omikron-varianten av covid-19 lika mycket som tidigare. United Airlines adderade 8,3 procent och kryssningsbolaget Norwegian Cruise Line klättrade 9,4 procent.

Rapporter från Sydafrika har visat att fall av omikron gett milda symtom och Anthony Fauci, medicinsk chefsrådgivare till USA:s president Joe Biden, sade att initiala data från Sydafrika inte visar på att det har lett till någon kraftig ökning i antalet sjukhusinläggningar.

Bland förlorarna fanns Pfizer och Moderna, som föll 5,3 respektive 13,5 procent. Bolagen har vaccin mot covid-19.

Bland enskilda aktier sjönk elbilsbolaget Lucid Group 5,1 procent efter beskedet att finansinspektionen SEC initierat en utredning som av allt att döma rör sommarens börsnotering. Av dokument hos SEC framgår att Lucid Group den 3 december beordrades överlämna vissa dokument relaterade till myndighetens utredning.

"Utredningen tycks handla om fusionen mellan Churchill Capital Corp och Atieva och vissa prognoser och uttalanden i samband med detta", skrev Lucid, som uppger sig samarbeta fullt ut med SEC.

Även Tesla utreds av SEC. En visselblåsare har sagt att elbilsbolaget inte har meddelat aktieägare och allmänheten om defekter i solpaneler, vilka kan vara brandfarliga. Tesla-aktien retirerade 0,6 procent.

Kinesiska teknikkonglomeratet Alibaba handlades däremot upp 10,5 procent. Techjätten ska omorganisera koncernen och bilda två enheter, där den internationella e-handeln läggs i ett bolag och Kina-verksamheten ska drivas separat för att få till smidigare hantering och därigenom accelerera tillväxten.

Även teknikgiganten Apple såg aktiekursen stiga, om 2,2 procent. Keybanc har inlett bevakning av bolaget med en överviktsrekommendation och en riktkurs på 191 dollar. Aktien bytte händer vid 165:32 dollar.

En annan aktie som fick en positiv stämpel var gamingbolaget Electronic Arts. Aktien blev uppgraderad till köp av Citi, med motiveringen att analyshuset ser en attraktiv riskjusterad avkastning. Electronic Arts-aktien ökade 0,8 procent.

Varuhuskedjan Kohl's förekom i en artikel i Wall Street Journal, där ägaraktivister kräver att bolaget överväger en avyttring eller en avknoppning av sin snabbväxande e-handelsverksamhet. Kohl's-aktien var upp 6,2 procent.

Den tioåriga räntan var upp 8 punkter till 1,44 procent.

Graf: S&P 500 måndagen den 6 december

Källa: Infront

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Alibaba Group Holding Ltd - I dag

{point.key}

Tesla Inc - I dag

{point.key}

Apple Inc - I dag

{point.key}

Electronic Arts Inc - I dag

{point.key}

Moderna Inc - I dag

{point.key}

Pfizer - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -