TESLA
MUSK FORTSÄTTER SÄLJA, NU AVYTTRAT FÖR ÖVER 10 MDR USD (Direkt)

2021-12-03 08:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska elbilsbolaget Teslas vd, Elon Musk, har nu sålt aktier i det egna bolaget för mer än 10 miljarder dollar sedan hans kampanj med insynsförsäljningar inleddes i november.

Det framgår av dokument hos den amerikanska finansinspektionen SEC.

På torsdagen sålde Elon Musk 934.000 aktier i Tesla, vilket gav en likvid på ytterligare över 1 miljard dollar. Försäljningen blev resultatet av nyttjande av 2,1 miljoner aktieoptioner, som utgör den prestationsbaserade ersättningsmodell som vd:n och bolaget kommit överens om.

Kampanjen inleddes den 8 november, efter att han två månader tidigare lagt fram en plan för hur delar av de nära 23 miljoner optioner som närmade sig likviddag skulle hanteras. Planen innebar att delar av optionerna skulle säljas för att täcka skattekrav. De senaste transaktionerna är del av denna plan, enligt dokumenten som lämnats in till SEC.

Försäljningen har inte förbigått obemärkt i finansopinionen. Tidigt i november lade Elon Musk ut en omröstning på mikrobloggen Twitter, där användarna fick välja om han skulle sälja 10 procent av sitt innehav.

Svaret blev bifall från följarna och av ingångsvärdena till undersökningen går det att dra slutsatsen att Elon Musk kommer behöva sälja ytterligare omkring 12 miljoner aktier.

Avyttringarna har skett under en period där Teslas aktie har handlats ned. Sedan Elon Musk lade ut omröstningen på Twitter är kursen ned med 11 procent.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -