Trelleborg
Trelleborg presenterar nya finansiella mål, ska återköpa aktier för 2-3 miljarder kronor per år (Finwire)

2021-12-02 08:39

Verkstadsbolaget Trelleborg presenterar nya finansiella mål och föreslår program för återköp av egna aktier i samband med kapitalmarknadsdagen som hålls idag. Det framgår av ett pressmeddelande.

- Trelleborgs strategi, att inneha ledande positioner i utvalda segment, ligger fast. Förutsättningarna är bättre än någonsin, både operationellt och tack vare trender såsom ökad elektrifiering, digitalisering och industriell automation. Trelleborg har här en tydlig och avgörande roll i omställningen av det globala samhället. Vi prioriterar satsningar i segment med hög tillväxt- och lönsamhetspotential, och vi fortsätter att fokusera på områden som ger oss hög avkastning på sysselsatt kapital, säger Peter Nilsson, vd och koncernchef för Trelleborg.

- Efterfrågan för vår balanserade portfölj av lösningar genererar försäljning och marginaler som är jämnt fördelade över konjunkturcykeln. Våra långa kundrelationer bygger på tätt innovationssamarbete med namnkunniga industriaktörer som befinner sig på samma resa som vi själva, i riktning mot bättre hållbarhet, avslutar Peter Nilsson.

- Vi har haft en bra lönsamhet och god resultatutveckling under de senaste åren, trots minst sagt utmanande marknadsförhållanden. Vi har dessutom helt nyligen avslutat en strategisk översyn från 2019, som hade i uppdrag att utvärdera olika strukturella initiativ för ett antal verksamheter. I det ingick avyttringar av flera bolag med sammanlagt drygt 3 200 miljoner kronor i omsättning. Nu fokuserar vi fullt ut på att fortsätta utveckla koncernen, driva på den organiska tillväxten men också på att accelerera företagsförvärven, vilket stöds av vårt starka kassaflöde, säger Fredrik Nilsson, ekonomi- och finansdirektör i Trelleborgkoncernen.

- Den senaste tidens framsteg gör att vi idag med tillförsikt presenterar nya finansiella mål för koncernen, tillsammans med styrelsens avsikt att kalla till extra bolagsstämma för att föreslå att stämman beslutar att bemyndiga styrelsen att fatta beslut om återköp av egna aktier. Trelleborgs finansiella ställning kommer även efter de föreslagna aktieåterköpen vara stark och ge handlingsfrihet att fortsätta utveckla verksamheten, avslutar Fredrik Nilsson.

Trelleborgs uppdaterade finansiella mål är följande:

Försäljningstillväxt
* Den totala försäljningstillväxten över en konjunkturcykel ska uppgå till 5-8 procent.

Rörelsemarginal
* Rörelsemarginalen, ebit-marginalen, exklusive jämförelsestörande poster, över en konjunkturcykel ska uppgå till minst 16 procent.

Avkastning på sysselsatt kapital
* Avkastningen på sysselsatt kapital, roce, exklusive jämförelsestörande poster, över en konjunkturcykel ska uppgå till minst 14 procent.

Styrelsen avser att kalla till extra bolagstämma för att ge bemyndigande till styrelse att, fram till årsstämman i april 2022, fatta beslut om återköp av egna aktier över börs på sedvanliga villkor.

- Styrelsens syfte med att föreslå stämman ett återköpsprogram är att börja anpassa bolagets kapitalstruktur och därmed bidra till ökat aktieägarvärde. Vårt mål är att programmet blir flerårigt och avser därför återkomma till kommande års årsstämmor med förslag om återköp av egna aktier. Ambitionen är att återköpa egna aktier om cirka 2 000-3 000 miljoner kronor per år. Styrelsens utgångspunkt är att de återköpta aktierna makuleras vid en tidpunkt som beslutas av kommande årsstämmor, säger Hans Biörck, styrelseordförande i Trelleborg.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Trelleborg B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -