Simplicity Företagsobligationer minskade 0,15 procent i november - bank och försäkringsobligationer missgynnade fonden (Finwire)

2021-12-02 11:57

Fonden Simplicity Företagsobligationer A minskade 0,15 procent i november. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 3,08 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Henrik Tingstorp, Fabian Dahl och Magnus Thyni.

Inledningsvis skriver förvaltaren att osäkerheten på världens finansiella marknader ökade på grund av en stigande oro kopplat till den nya mutationen av corona-viruset.

"Det är ännu för tidigt att dra några långtgående slutsatser kring hur allvarlig den nya virusstammen är, men nya nedstängningar kommer att påverka återhämtningen i tjänstesektorn negativt och störa logistikkedjorna. Detta kan i sin tur leda till lägre tillväxt tidigare än förväntat. Timingen är också olycklig då vi närmar oss årsskiftet och många investerare har börjat stänga sina böcker, vilket försämrar likviditeten i marknaden", skriver förvaltarna.

Vidare kommenterar förvaltarna klimatmötet i Glasgow som möttes av besvikelse då förhandlingarna ledde till ett slutdokument där varken Kina eller Indien godtog formuleringar om att helt sluta använda kol.

Samtidigt har den amerikanska centralbanken Fed meddelat att de kommer minska sina tillgångsköp med 15 miljarder dollar i månaden och planerar att avveckla sina nettoköp under 2022. Fed-chefen Jerome Powell har öppnat upp för att man kan komma att skynda på åtstramningen av penningpolitiken då han ser en risk med den ihållande stigande inflationen. Fed har inte signalerat när en höjning av styrräntan kan tänkas ske men flera av marknadens aktörer menar på att räntan kan komma att höjas till sommaren.

I kreditmarknaden var volatiliteten fortsatt hög och kreditspreadarna fortsatte upp. Rörelserna på marknaden ska framförallt ses som en reaktion på ökad osäkerhet kring pandemin, omvärdering av risk och vinsthemtagningar inför årsskiftet.

"I primärmarknaden var aktiviteten fortsatt hög även om en försiktigare hållning kunde märkas från investerarhåll och några emissioner till och med fick ställas in då företagen inte lyckades genomföra dem på de nivåer de hade förväntat sig. Simplicity deltog bland annat i emissioner i konsultföretaget AFRY, golvtillverkaren Kährs och nätbanken Nordnet", skriver förvaltarna.

Fonden tyngdes under månaden av sjunkande kurser i bank- och försäkringsobligationer. Även Oriflame och Telecom Italia bidrog negativt till utvecklingen. I den positiva vågskålen fanns Ford och AIG som köpte tillbaka utgivna obligationer i förtid.

Inför november hade fonden en kredit- och ränteduration på 3,42 respektive 1,13 år.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Velliv, Hexagon och Nordnet med portföljvikter om 1,4, 1,1 respektive 1,0 procent.

Simplicity Företagsobligationer A, % november, 2021
Fond MM, förändring i procent -0,15
Fond i år, förändring i procent 3,08

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Simplicity Företagsobl... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -