SANDVIK
BEGRÄNSAD DESWIK-INTEGRATION, INGA KOSTNADSSYNERGIER (Direkt)

2021-12-02 15:03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Verkstadsföretaget Sandvik räknar med en begränsad integration av nyförvärvade Australienbaserade Deswik, en leverantör av mjukvara för gruvplanering. Bolaget kommer att behålla sitt varumärke och sin resultaträkning som en separat enhet.

Det uppgav Sandviks ledning vid pressträffen kring morgonens meddelade förvärv och inrättandet av divisionen Digital Mining Technologies.

Fokus framöver ligger på den förvärvade verksamheten och att upprätthålla försäljningstillväxten, medan man steg för steg förverkligar synergier på försäljningssidan – det finns inga kostnadssynergier, är budskapet.

Privatägda Deswik grundades 2008 och har cirka 300 anställda. Försäljningen den senaste tolvmånadersperioden var 79 miljoner australiska dollar med en ebita-marginal runt 30 procent. Parterna valde att inte offentliggöra köpeskillingen.

Det har varit en budgivningssituation och en konkurrenssituation fram tills nyligen, sade Sandviks vd Stefan Widing. Sandvik har haft Deswik på radarn en tid, så när processen startade var Sandvik mer än redo, tillade han.

Henrik Ager, chef för Sandviks affärsområde Mining and Rock Solutions, pekade på att Sandvik genom förvärvet av ett gruvplaneringsbolag får en lite större del av värdekedjan och bättre ska kunna driva optimering.

Inte bara får man tillgång till information från fler steg i värdekedjan, utan man får även möjlighet att skapa återkoppling och kan förbättra modellerna genom att se hur det blev senare i kedjan, resonerade han bland annat.

Generellt bedömer Sandvik att gruvorganisationer har ett allt större behov av att fler medarbetare får tillgång till planeringsinformation och att det innebär en affärsmöjlighet. Deswiks system är användarvänliga och omtyckta, heter det.

Förvärvet är föremål för myndighetsgodkännande och väntas slutföras under första kvartalet 2022.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Sandvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -