OASMIA
SKA BYGGA NORDISK MAKTFAKTOR INOM ONKOLOGI - VD (Direkt)

2021-12-02 15:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Forskningsbolaget Oasmia siktar på att bygga upp en nordisk maktfaktor (powerhouse) inom onkologiområdet. Det ska göras möjligt genom en strategi som bolaget benämner String of Pearls.

Det säger Oasmias vd Francois Martelet under torsdagens presentation vid Erik Penser Life Science dag.

Oasmias strategi bygger på tre delar. Uppköp och inlicensieringar syftar till att skapa en utvecklingsmaskin inom onkologi. Siktet är inställt på att erbjuda ett flertal skott på mål genom läkemedelskandidater med breda verkningsmekanismer som kan behandla ett brett urval av tumörtyper. Vidare ska ägarbasen inom några år utökas för att även omfatta internationella specialistinstitutioner från Europa och USA.

Vid en närmare titt på Oasmias tio största ägare återfinns några svenska institutionella ägare redan enligt uppgifter från ägardatabasen Holdings. På sjunde respektive tionde plats i ägarlistan finns SHB Fonder och SEB Fonder med en ägarandel på 0,9 respektive 0,6 procent av kapitalet och rösterna. Däremot saknas internationella institutioner.

I dag har Oasmia två verksamhetsområden inom onkologiforskning och en kommersiell verksamhet. Inom forskningsdelen nämner Francois Martelet läkemedelskandidaterna Cantrixil, Docetaxel micellar samt en önskan om att inlicensiera fler tillgångar.

Oasmia riktar in sig på utveckling från preklinik, men huvudsakligen efter preklinik, till fas 2, men kan i begränsad utsträckning även komma att gå in i fas 3. Fas 3-studier kan bli aktuella i ett begränsat antal indikationer såsom små och svårbehandlade cancerformer, men även sällsynta cancerformer.

Enligt bolagets strategi finns även en potentiell utlicensieringsmöjlighet i fas 2/3

Den kommersiella delen består av Apealea vid behandling av äggstockscancer. Här väntar sig Oasmia lanseringar i Storbritannien och Tyskland under 2022 från Inceptua. För knappt ett år sedan ingick Oasmias partner Elevar ett licensavtal med Inceptua.

I presentationsmaterialet framgår det att Apealea har en global försäljningspotential på cirka 275 till 282 miljoner dollar, vilket Francois Martelet uppger bygger på estimat från analytiker som följer bolaget.

Inom den kommersiella delen återfinns även drug delivery-teknologierna XR-17 samt XR-18 samt djurhälsotillgångar som erbjuds till potentiella partners.

Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt


Vivesto - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -