Jacob Wallenberg: Sverige behöver kärnkraft, vill se fjärde generationen kärnkraft (Finwire)

2021-12-02 07:41

Sverige behöver bygga nya kärnkraftverk för att klara elförsörjningen. Den uppfattningen har Jacob Wallenberg, som bland annat är ordförande för Investor.

Wallenberg uppger också att han själv skulle titta på möjligheterna att investera om förutsättningarna var de rätta.

- Jag skulle absolut titta på det, säger han i SVT:s 30 minuter.

Elpriset har gått upp rejält den senaste tiden. Detta efter att regeringen tidigare beslutat att stänga ned kärnkraft kombinerat med att naturgaspriset stigit kraftigt vilket gjort att de ökade elpriserna smittats från kontinenten till Sverige. Det påverkar också industrin där exempelvis stålbjässen Uddeholm har lagt ned produktion tillfälligt för att elpriset varit för högt.

Ett stort problem för Sverige är att man har mycket elproduktion i norra Sverige som man inte enkelt kan transportera till södra Sverige. Tidigare har det hanterats genom kärnkraftverk.

- Om du i dag vill bygga en fabrik i södra Sverige så får du inte göra det för det finns inte tillräckligt med el för att garantera tillgängligheten, säger Jacob Wallenberg. Industriledaren menar att det inte räcker med förnyelsebar energi bara.

- Du behöver vattenkraft och du behöver kärnkraft för att ha garanterad el även när det inte blåser och inte är sol, säger Jacob Wallenberg som pekar på att det som står till buds är fjärde generationens kärnkraft, vilket är "något annat än det vi har idag".

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -