På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

USA
OFFENTLIG NEDSTÄNGNING PÅVERKAR BNP 0,1%-ENHET/VECKA – S&P (Direkt)

2021-12-01 15:37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En nedstängning av den federala statsapparaten skulle ha en negativ inverkan om cirka 0,1 procentenhet på fjärde kvartalets BNP i uppräknad årstakt per vecka som en eventuell nedstängning fortgår.

Det bedömer kreditvärderingsinstitutet S&P i en analys.

En sådan potentiell nedstängning bedöms därtill addera till rådande amerikanska inflationstryck.

"Risken för en nedstängning är hög, även om kongressen kan komma att nå en lösning före deadline", skriver S&P.

För att undvika en sådan nedstängning krävs det en lösning i de närmaste dagarna då finansieringen tar slut på fredag den 3 december.

Att dessa diskussioner samtidigt fortgår gör att USA samtidigt kommer nära nivån då landet slår i rådande skuldtak. Det komplicerar bilden i något som redan är en "ful strid", noterar S&P.

Kreditvärderingsinstitutet tror dock att den amerikanska kongressen lyckas komma överens om någon form av lösning av skuldtaket, som beräknas nås i mitten av december. Detta för att undvika en betalningsinställelse som annars skulle få stora följder för både ekonomi och finansmarknad.

"En betalningsinställelse från den amerikanska regeringen skulle vara klart värre än Lehman Brothers kollaps 2008", bedömer S&P.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -