VOLVO CARS
HALVLEDARBRIST KVARSTÅR NOG EN BIT IN I 2022 - FC (Direkt)

2021-11-30 10:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Volvo Cars tredje kvartal präglades av den sedan en tid tillbaka kända halvledarbristen och problemen väntas kvarstå åtminstone en bit in i nästa år.

Det uppger Volvo Cars finanschef Björn Annwall i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen, efter att bolaget kommit med rapport för det tredje kvartalet.

I biltillverkarens rapport framhåller vd Håkan Samuelsson att "tillgången på komponenter har förbättrats under fjärde kvartalet, men bristen på halvledare inom industrin kommer fortsatt att vara en begränsade faktor".

Samuelsson verkar andas viss optimism, kan man säga att Volvo Cars klarar sig bättre än övriga aktörer inom industrin?

"Vi ser en viss ljusning men problemen kvarstår. I dagsläget har vi inte någon klar bild över när detta släpper", säger Björn Annwall.

Finanschefen konstaterar att det funnits två faktorer som påverkat Volvo Cars negativt under det tredje kvartalet. Dels den underliggande halvledarbristen, dels samhällsnedstängning i Malaysia.

"Man skulle kunna säga att nedstängningarna i Sydostasien var ytterligare ett problem, ovanpå halvledarbristen, under kvartalet. Vi har många viktiga underleverantörer där som inte kunde leverera. Den problematiken hade inte så mycket att göra med halvledarbristen, utan snarare handlade det om att anställda inte kunnat gå till fabrikerna för att tillverka komponenter", säger Björn Annwall och fortsätter:

"Just den problematiken är nu löst, så nu återstår 'bara' halvledarproblematiken".

I rapporten ger ni sken om en stark efterfrågan och orderingång, kan du ge lite mer färg på detta?

"I många länder jobbar vi med en orderbok och den är rekordstor just nu. Vi ser också fortsatt tillväxt på orderingången. Orderna ökar och produktionen är lägre vilket, tyvärr, gör att många kunder får vänta längre än vad vi skulle önska", uppger Björn Annwall.

Några siffror kring orderboken eller orderläget vill bolaget inte gå ut med.

Volvo Cars redovisade för det tredje kvartalet ett försämrat nettoresultat på 2,3 miljarder kronor, jämfört med 3,3 miljarder kronor för motsvarande period i fjol. Björn Annwall hänvisar det lägre resultatet till halvledarbristen och särskilt samhällsnedstängningarna i Sydostasien.

"Dessa problem gjorde att vi inte kunde producera det som vi behövde och därav blev ju volymen lägre. Hade vi haft en bättre volym hade vi självfallet haft ett bättre resultat", uppger finanschefen.

Volvo Cars hade en rörelsemarginal om 5,5 procent för det tredje kvartalet (6,9) där särskilt högre råvarupriser agerade sänke.

"Det är väldigt svårt att spå hur länge dessa högre priser kommer hålla i sig och vi använder ju en mängd olika material som stål, aluminium och kobolt - som används till litiumbatterier. De flesta bolagen påverkas mer eller mindre av råmaterialinflation just nu", säger Björn Annwall.

Biltillverkarens mål om att till 2025 ha en rörelsemarginal på mellan 8-10 procent kvarstår och finanschefen känner sig trygg med att det målet kommer att nås.

Volvo Cars upprepar i rapporten sin helårsprognos för 2021, som innebär en förväntan om fortsatt ökande försäljningsvolymer och omsättningstillväxt.

Vid 10-tiden på tisdagen handlades Volvo Cars aktie ned 2,4 procent på en överlag röd börs.

Anthony Livebrant +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Volvo Car B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -