TOBII
TILLVÄXT VIKTIGASTE MÅLET FÖR KVARVARANDE TOBII - VD (Direkt)

2021-11-30 09:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tobii, den del som blir kvar efter att Tobii Dynavox knoppats av, har som mål att nå break-even under 2023, även om bolagets tillväxtmål betecknas som det viktigaste.

Den kvarvarande delen av Tobii siktar på att nå intäkter på 1,5 miljarder kronor 2025.

"Det viktigaste målet för Tobii framöver kommer att vara tillväxt och vi vill se till att vi gör de investeringar som krävs för att fånga den tillväxten. Vi tror våra möjligheter är enorma under den överskådliga framtiden. Historiskt har vi vuxit med i snitt ungefär 20 procent per år. Även om vi är på väg ut ur en pandemi där vissa affärsförhållanden fortfarande håller på att normaliseras så väntar vi oss att uthålligt ligga på en tillväxt över det historiska snittet", säger Tobiis tillträdande vd Anand Srivatsa till Nyhetsbyrån Direkt inför den kapitalmarknadsdag bolaget håller på tisdagen.

Ska ni nå intäktsmålet enbart med organisk tillväxt?

"Vi tror att vi kommer att vara mer aktiva på M&A-sidan under de kommande åren, men majoriteten av den tillväxt som ska ta oss till 1,5 miljarder kommer att vara organisk", säger Anand Srivatsa.

Tror du att ni kan komma att identifiera fler tillväxtmöjligheter som gör att ni är beredda att skjuta upp break-even-målet?

"Det här är hur vi ser på vår verksamhet nu. Det vore konstigt att göra det (titta enbart på break-even-målet, reds anm) oavsett vilken potential vi ser inom andra områden som i dag ligger utanför vår kärnsatsning. Det kan dyka upp andra stora möjligheter och om det gör det tror jag att vi kommer att omvärdera hur vi ska lägga upp verksamheten på bästa sätt. Det är en löpande diskussion vi har", säger Anand Srivatsa.

Tobii presenterade på tisdagsmorgonen sin nettokassa på proformabasis per utgången av september: 467 miljoner kronor (exklusive IFRS 16-skulder).

Kan ni hamna i ett läge där ni behöver ytterligare finansiering innan ni når intäktsmålet 2025?

"Jag skulle säga att vår nuvarande finansiella situation är sådan att vi ska kunna nå vår affärsplan utan att ta in ytterligare kapital", säger Anand Srivatsa men påminner om att även M&A är en del av bolagets strategi varpå finansiering av eventuella förvärv, beroende på dess storlek, skulle kunna hamna utanför resonemanget om att finansieringen håller fram till 2025.

Från och med den 9 december kommer Tobii, som består av de tidigare affärsområdena Pro och Tech, och Tobii Dynavox att handlas som separata bolag på Nasdaq Stockholm.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Tobii - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -