På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

SynAct Pharma
Synact Pharmas kandidat AP1189 når primär endpoint i Begin-studien (Finwire)

2021-11-30 07:27

Forskningsbolaget Synact Pharmas läkemedelskandidat AP1189 uppnådde primär endpoint och påvisade fördelaktig säkerhetsprofil hos patienter med reumatoid artrit med aktiv ledsjukdom i fas 2-studien Begin. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Nyckeldatan från den fyra veckor långa studien visade att patienter som behandlades med 100 mg AP1189 en gång per dag hade en signifikant större reduktion i sjukdomsaktivitet jämfört med placebo. Reduktionen i sjukdomsaktivitet mättes som CDAI (Clinical Disease Activity Index) vilket definieras som genomsnittlig reduktion av sjukdomsaktivitet och andelen av patienter som går från hög till moderat/låg sjukdomsaktivitet.

Patienter som behandlades med AP1189 uppnådde en genomsnittlig reduktion av 12,0 och 15,5 poäng för 50 mg respektive 100 mg gruppen, jämfört med 9,3 för placebo. Andelen av patienter som gick från hög till moderat var 62 procent, 52 procent och 40 procent för AP1189 50 mg, 100 mg och placebo.

"Förändring i sjukdomsaktivitet från hög till moderat var numeriskt större i grupper som behandlades med AP1189 än gruppen som fick placebo, med avsaknad av statistisk signifikans troligen förklarad av en högre ursprunglig CDAI och inflammation (CRP) i gruppen som behandlades med 100 mg", skriver bolaget.

Vidare framgår att 7 av studiens 105 patienter "exkluderades från utvärderingen av behandlingseffekt på grund av protokollavvikelse".

AP1189 tolererades väl med en fördelaktig säkerhetsprofil, helt utan rapporterade allvarliga biverkningar.

Baserat på resultaten kommer Synact nu att söka vetenskapliga råd och initiera diskussioner med amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om en IND (Investigatory New Drug), som en förberedelse för fas 2b.

"Vi är exalterade över data från BEGIN studien eftersom de kraftigt understödjer fortsatt utveckling av AP1189 som en kandidat för behandling av RA och andra autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar. Detta är andra gången vi demonstrerar proof-of-concept med AP1189 i allvarliga inflammatoriska tillstånd. Pågående utmaningar på säkerhetsområdet för nyckelterapier inom RA-behandling understryker behovet av nya behandlingsmodaliteter", säger Thomas Jonassen, forskningschef och grundare, Synact Pharma.

Bolaget håller presskonferens idag klockan 15:00.
Länk: https://tv.streamfabriken.com/presskonferens-2021

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

SynAct - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -