På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

SEB justerar ned globala tillväxtprognosen för 2021, fortsatt överviktade mot aktier - Investment Outlook (Finwire)

2021-11-30 07:58

SEB har i sista Investment Outlook-rapporten för 2021 valt att revidera ned den globala BNP-prognosen något. Banken bedömer samtidigt att nästa år bjuder på en fortsatt god tillväxttakt och stigande företagsvinster. Man tror också på att den höga inflationstakten kommer avta med risk att centralbanker drar tillbaka sin generösa penningpolitik tidigare än planerat.

BNP-prognosen justeras ned till 5,7 procent från tidigare 5,9 procent. Nedrevideringen beror huvudsakligen på något sämre utsikter för USA, Kina och Indien.

”Även för 2022 är prognoserna för USA och Kina nedjusterade en del men högre tillväxt i bl a Japan gör att vi ligger kvar med en global BNP-tillväxt på 4,4 procent. För 2023 är prognosen marginellt uppjusterad på global nivå”, skriver SEB.

Vad gäller kapitalallokeringen har SEB valt att reducera risken i sina portföljer, men är fortsatt överviktade mot både aktier och företagsobligationer.

”Vi har koncentrerat aktieövervikten till globala aktier, medan vi är närmare en neutral position i svenska aktier. Den globala aktieportföljen är överviktad mot stora tillväxtaktier, Emerging Markets samt små och medelstora värdeföretag. Den svenska aktieportföljen består av en kombination av stora företag med lägre värdering än snittet, kombinerat med innehav i småbolagsfond med mer tillväxtsprägel”, skriver SEB om aktieallokeringarna.

Prognoserna över den framtida avkastningen för aktier på 12-månaders sikt är för svenska aktier på 8,8 procent, för aktier i utvecklade länder 7,9 procent och för tillväxtmarknadsaktier 8,7 procent.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.seredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -