RÄNTOR/VALUTOR
OMIKRON OCH POWELL PRESSAR RÄNTOR OCH USD (Direkt)

2021-11-30 10:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor sjunker påtagligt i förmiddagens handel på tisdagen när omikron-oro och tydligt lägre USA-räntor övertrumfar den eventuella oron inför obehaglig inflationsstatistik från Eurostat senare på tisdagen. Euron handlas samtidigt betydligt starkare mot dollarn än på måndagseftermiddagen.

Kommentarer från läkemedelsbolaget Modernas chef, Stéphane Bancel, i Financial Times om att existerande vaccin sannolikt är mindre effektivt mot omikronvarianten av coronaviruset bidrar till förnyad riskaversion på finansmarknaderna på tisdagen och därmed ökad efterfrågan på statspapper, oavsett inflationsnivå.

Måndagens preliminära inflationsdata för november från Spanien och Tyskland har på tisdagsmorgonen följts upp av data från Frankrike och Österrike, och den samlade bilden tyder på att inflationstakten i euroområdet som helhet kan stiga mer än vad som väntades i början av veckan. Statistiken publiceras klockan 11.00, och enligt en sannolikt något daterad konsensusprognos väntas HIKP-inflationstakten ha stigit till 4,5 procent i november från 4,1 procent i oktober.

Kärninflationstakten väntas samtidigt ha stigit till 2,3 procent, från 2,0 procent i oktober.

Data från Tyskland på förmiddagen visade att arbetslösheten i Tyskland sjönk till 5,3 i november från 5,4 procent i oktober, vilket var i linje med prognos. Antalet arbetslösa minskade med 34.000 personer, en större nedgång än väntade -25.000.

Tidigare på tisdagen kom data visade Kinas officiella PMI-data att aktiviteten ökade i tillverkningsindustrin i november. Industri-PMI steg till 50,1 november från 49,2 i oktober, över väntade 49,6 och den första noteringen över 50 sedan i augusti. Tjänste-PMI sjönk dock samtidigt till 52,3 i november från 52,4 i oktober.

Capital Economics noterade i ett kundbrev att minskade problem med elförsörjningen hjälpte Kina tillverkningsindustri i november medan nya virusrestriktioner höll tillbaka tjänstesektorn. Den nya omikronvarianten riskerar nu också att dämpa utvecklingen framöver, men en positiv faktor var åtminstone att PMI-utfallen pekar mot att inflationstrycket nu lättar något.

I Sverige rapporterade Medlingsinstitutet (MI) att löneökningarna i ekonomin som helhet uppgick till 2,9 procent i september jämfört med i september 2020. Hittills under 2021 är löneökningarna 2,8 procent, upp från 2,1 procent under helåret 2020.

Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea, skrev i ett kundbrev att löneökningstakten är lägre än vad de har väntat, men Riksbankens prognos om löneökningar på 2,8 procent i år nu förefaller inom räckhåll.

"Det finns fortfarande uppåtrisker för lönerna framöver, men än så länge finns inga tecken på några accelererande löneökningar", skriver hon.

Statsminister Magdalena Andersson läste upp sin regeringsförklaring på förmiddagen och hon fastslog i samband med detta att pandemin inte är över. Nya mutationer oroar vilket gör att regeringen förbereder sig för ett värre läge, en ny åtgärdsplan kommer att presenteras inom kort.

Statsministern meddelade vidare att Mikael Damberg blir finansminister i hennes regering.

Svenska statsobligationsräntor sjunker något mindre än tyska räntor på tisdagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt cirka 5 öre svagare mot euron, men samtidigt 5 öre starkare mot dollarn, jämfört med vid svensk stängning på måndagen.

Amerikanska statspappersräntor sjönk i såväl USA på måndagskvällen som i Asien på tisdagsmorgonen, och nedåttrenden har fortsatt även i den europeiska handeln på tisdagsförmiddagen.

Bidragande till de lägre USA-räntorna var kommentarer från Fedchefen Jerome Powell om nedåtrisker från den ökade smittspridningen och den nya omikronvarianten från ett förskrivet anförande som han ska hålla vid en kongressutfrågning på tisdagseftermiddagen. Även finansminister Janet Yellen deltar i utfrågningen som inleds klockan 16.00

"Den senaste tidens ökning i antalet covid-19-fall och framväxten av omikronvarianten utgör nedåtrisker mot sysselsättning och ekonomisk aktivitet och ökar osäkerheten om inflationen. Större oro för viruset kan minska människors vilja att arbeta personligen, vilket kan bromsa framstegen på arbetsmarknaden och intensifiera störningarna i leveranskedjorna", var Powells budskap.

Fedchefen gav i anförandet inga direkta signaler inför kommande penningpolitiska beslut, men hans kommentarer om ökade risker betyder säkerligen att ribban åtminstone har höjts för den möjliga upptrappning av taperingprocessen som flera ekonomer har börjat spekulera om på senare tid.

Eftermiddagens USA-kalender bjuder också på boprisdata för september från S&P/Case-Shiller och FHFA, klockan 15.00, samt Chicago industri-PMI för november, klockan 15.45. Klockan 16.30 talar även Fedchefen i New York, John Williams, och klockan 19.00 väntar anförande från vice Fedchefen Richard Clarida.

            tisdag kl 10.25 (måndag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    9:0439  (9:0910)  EUR/USD    1:1360  (1:1272)
EUR/SEK   10:2989 (10:2472)  USD/JPY    112:80  (113:72)
Ty obl 2    -0,77   (-0,74)  Ty obl 10   -0,36   (-0,30)
US obl 2     0,47    (0,53)  US obl 10    1,43    (1,54)
Sv obl 2    -0,30   (-0,27)  Sv obl 10    0,17    (0,20)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -