På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

MODERNA
VACCIN LÄR VARA MINDRE EFFEKTIVA MOT OMIKRON ENL VD (Direkt)

2021-11-30 07:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Befintliga vaccin lär vara mindre effektiva mot den nya omikronvarianten av coronaviruset.

Det säger Modernas vd Stéphane Bancel i en intervju med Financial Times.

"Det finns ingen värld, tror jag, där (effektiviteten) är på samma nivå /…/ som vi hade med delta", säger han till tidningen.

"Jag tror det kommer bli ett betydande tapp. Jag vet bara inte hur mycket eftersom vi måste vänta på data. Men alla forskare jag talat med säger att det här inte kommer bli bra", säger han.

Andra experter har sagt att befintliga vaccin fortsatt kommer att ge visst skydd mot svår sjukdom. Men Stéphane Bancel sade att forskare är oroliga eftersom 32 av de 50 mutationer i omikronvarianten berör proteinet som de befintliga vaccinen fokuserar på för att stärka immunförsvaret mot covid-19.

En sådan variant hade forskarna trott skulle dröja ytterligare ett till två år.

I intervjun varnar Moderna-chefen också för att det kan ta fler månader innan läkemedelsföretagen kan ta fram ett nytt vaccin specifikt för den här varianten i den skala som behövs.

"Moderna och Pfizer kan inte få fram en miljard doser till nästa vecka. Matten fungerar inte. Men kan vi få en miljard doser till sommaren? Visst", sade han och spår att Moderna kan tillverka totalt 2-3 miljarder doser under 2022.

Samtidigt varnade han för att det skulle vara riskabelt att skifta hela produktionskapaciteten till ett omikron-specifikt vaccin samtidigt som andra varianter cirkulerar.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Moderna Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -