BÖRSEN
NEDÅT EFTER ORO FÖR VACCINEFFEKTIVITET, OMXS30 -1,4% (Direkt)

2021-11-30 09:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Förnyad oro kopplad till omikronvarianten av coronaviruset innebar breda nedgångar på tisdagen.

Vid 9.30-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 backat 1,4 procent till nivån 2.241. Aktier för 3,4 miljarder kronor hade då skiftat händer på Stockholmsbörsen.

Rörelserna på kontinenten var snarlika med nedgångar om 0,9 respektive 1,1 procent för både Frankfurtbörsens DAX-index och CAC40 i Paris.

Inom OMXS30 var Getinge och Autoliv ensamma om att stiga med uppgångar på 0,9 respektive 2,0 procent.

Sentimentet fick sig en törn på tisdagsmorgonen efter en uttalanden från Modernas vd Stéphane Bancel i en intervju med Financial Times.

Moderna-chefen sade bland annat att befintliga vaccin lär vara mindre effektiva mot den nya omikronvarianten av coronaviruset.

Han varnade också det kan ta flera månader innan läkemedelsföretagen kan ta fram ett nytt vaccin specifikt för den här varianten i den skala som behövs.

Volvo Cars backade 2,0 procent efter att ha rapporterat för det tredje kvartalet. Bolaget presenterade ett rörelseresultat om 3,3 miljarder kronor (4,6) under kvartalet och rörelsemarginalen var 5,5 procent (6,9). Försäljningstillväxten var samtidigt -7 procent.

Bolaget bekräftade samtidigt sin prognos för 2021, som är en förväntan om fortsatt ökande försäljningsvolymer och omsättningstillväxt.

En annan nykomling på börsen som rapporterade under morgonen var optikerkedjan Synsam. Bolaget redovisade en organisk tillväxt om 21,0 procent samtidigt som bruttomarginalen ökade till 75,8 procent (75,4). Föregående år påverkades negativt av nedstängningar på grund av pandemin samt av en cyberattack under hösten 2020. Aktien handlades kring oförändrat.

Flygbolaget SAS aktie backade 1,8 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat på -474 miljoner kronor. Analytikerna hade i genomsnitt räknat med -691 miljoner kronor. Omsättning uppgick till 5.762 miljoner kronor. Här låg Infronts konsensusprognos på 5.854 miljoner kronor.

Forskningsbolaget Synact Pharma presenterade övergripande resultat från fas 2a-studien för AP1189 vid behandling av ledgångsreumatism (RA) med aktiv ledsjukdom. Studien nådde sitt primära mål vad avser den faktiska minskningen i mätt med CDAI-skalan (Clinical Disease Activity Index). Däremot var inte minskningen som andel patienter från hög till måttlig/låg sjukdomsaktivitet signifikant lägre, bolaget har därmed inte visat signifikans på samtliga delar i det primära målet. Aktien handlades ned drygt 7 procent i inledningen men repade sig något och var efter en halvtimmes handel ned omkring 0,8 procent.

Ett bolag som stod emot det allmänna sentimentet var Boozt, som bjöd på en omvänd vinstvarning. Enligt bolaget har oktober och november månad har överträffat förväntningarna och omsättningstillväxten för 2021 förväntas nu i den övre delen av intervallet 27,5-32,5 procent. Aktien steg 1,4 procent.

Graf: OMXS30 tisdagen den 30 november

Källa: Infront

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Boozt - I dag

{point.key}

SynAct Pharma - I dag

{point.key}

Synsam - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -