På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BOMARKNAD
TYDLIG TREND MOT ÖVERSKOTT AV NYA HYRESRÄTTER – SBAB (Direkt)

2021-11-30 06:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det finns en tydlig trend mot att det byggs alltför många nya hyresrätter i Sverige, särskilt i jämförelse med hur många småhus som byggs.

Det visar SBAB Booli Housing Market Index, som mäter balansen mellan utbud och efterfrågan på nyproduktion av bostäder, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Sett till hushållens betalningsförmåga är det tydligt att det finns en obalans mellan efterfrågan och utbudet när det gäller nya hyresrätter och småhus. Trenden är nu att det byggs för många hyresrätter i Sverige och i synnerhet i förhållande till småhus. I Västra Götaland råder redan ett tydligt överskott på nya hyresrätter", säger SBAB:s chefekonom Robert Boije i en kommentar.

Indexet beräknas genom att ställa utbudet av nyproduktion i relation till efterfrågan på samma ort, där efterfrågan beräknas både av hushållens köpkraft och deras flyttmönster. Indexet finns beräknat för hyresrätter, bostadsrätter och villor, ned på kommunnivå om tillräckligt dataunderlag finns.

Ett index på 0,5-1,5 betyder att marknaden för nyproduktion är i balans. Ett index över 1,5 innebär att utbudet är tydligt större än efterfrågan, medan ett index under 0,5 innebär att det byggs mindre än vad hushållen efterfrågar.

För hela Sverige råder det i stort balans i bostadsbyggandet under det tredje kvartalet, med ett index på 0,8. Bakom detta döljer sig dock stora skillnader mellan olika upplåtelseformer.

För hyresrätter är indexet 1,3 och tendensen är stigande. I Västra Götaland finns det redan ett överskott av nya hyresrätter.

För villor är indexet för hela Sverige 0,5 – alltså just vid gränsen för underskott. Tydliga underskott finns på flera håll, framför allt runt Stockholm.

"Utvecklingen är inte förvånande. Det senaste decenniet har andelen småhus i nyproduktionen sjunkit från drygt 40 till 20 procent samtidigt som andelen hyresrätter har ökat kraftigt. Det senare kan möjligen delvis förklaras av det stöd som införts för produktion av hyresrätter", säger Robert Boije.

Även bostadsrätter rör sig mot underskott, med en vikande trend sedan mitten av 2019 och ett index på 0,7 under det tredje kvartalet.

Bild: SBAB Booli Housing Market Index Sverige

Bild: SBAB Booli Housing Market index hyresrätter, län

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -