På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

USA
OMIKRON KAN SÄTTA FED I SVÅR POSITION - POWELL (Direkt)

2021-11-29 22:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den nya covid-19-varianten omikron kan förvärra leverantörskedjeproblemen, som har gett upphov till en hög inflation detta år.

Det meddelar Fed-chefen Jerome Powell, skriver Dow Jones.

Jerome Powell menar att omikron kan placera Fed i en svår position under de kommande månaderna om varianten förvärrar inflationen, samtidigt som den också håller fler arbetare borta från arbetsmarknaden.

"Den senaste tidens uppgång i covid-19-fall och framfarten av omikronvarianten poserar en risk för sysselsättningen och den ekonomiska aktiviteten samt en ökad osäkerhet om inflation. En oro kring viruset kan minska personers vilja att arbeta på plats, vilket skulle bromsa framstegen på arbetsmarknaden och intensifiera störningar i leverantörskedjan", sade han.

Fortsättningsvis sade han att inflationen är "tydligt över" centralbankens mål om 2 procent. Obalanser i leverantörskedjan har gjort det svårare för tillverkare att möta den starka efterfrågan. Högre energipriser och hyror bidrar också till den höga inflationen.

Fed-chefen menar att "faktorerna som driver upp inflationen kommer att vara kvar långt in i nästa år".

Han sade också att löner stiger i rask takt.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -