På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

TURKIET
NY PRESS PÅ LIRAN, ERDOGAN KOMPROMISSLÖS (Direkt)

2021-11-29 13:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sade på måndagen att han aldrig kommer att försvara räntehöjningar eller kompromissa i frågan.

"Jag har aldrig försvarat räntehöjningarna, jag gör det inte nu och jag kommer inte att göra det. Jag kommer aldrig kompromissa i frågan", sade han enligt TV-bolaget NTV, rapporterar Reuters.

Han sade att den senaste tidens volatilitet i valutakursen inte beror på ekonomiska fundamenta, och han har inte ändrat sin oortodoxa syn om att höga räntor orsakar inflation.

Den turkiska liran har tappat 45 procent mot USA-dollarn i år under en tid då presidenten ökat trycket på penningpolitiken. Centralbanken har sänkt räntan med totalt 4 procentenheter sedan i september.

Försvagningen av liran i november är den femte kraftigaste någonsin enligt Goldman Sachs, i linje med kriserna 2018, 2001 och 1994.

Bild: lirans försvagning i november

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -