På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NEW YORK
TWITTER VÄNDE NED EFTER RUSNING, S&P 500 +1,3% (Direkt)

2021-11-29 22:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna avslutade måndagens handel i positivt territorium. Något som inte avslutade i positivt territorium var Twitters aktie. Twitter, vars aktie som mest rusade över 10 procent, har meddelat att bolagets vd och grundare Jack Dorsey avgår.

Bland indexen var Nasdaqs kompositindex vinnare, medan Dow Jones inledde positivt, sjönk sedan till nollstrecket för att till sist stänga upp en bit från procenten.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 0,7 procent till 35.136. Nasdaqs kompositindex adderade 1,9 procent till 15.783, samtidigt som S&P 500 ökade 1,3 procent till 4.655. Räknat från Stockholmsbörsens stängning var det en uppgång på 0,2 procent.

Flygaktier, som pressades rejält under fredagens virusoro, såg en blandad utveckling på måndagen. United Airlines ökade 0,7 procent, medan Delta Air Lines och American Airlines sjönk 0,4 respektive 0,1 procent.

USA:s president Joe Biden förväntar sig inte att USA kommer att införa några reserestriktioner för att minska spridningen av den nya covid-19-varianten omikron. Han tror inte heller att nedstängningar är nödvändiga. Presidenten menar att han instruerar federala myndigheter att vara förberedda på att röra sig så snabbt som möjligt för att godkänna ytterligare vaccin eller booster-doser mot omikron.

Läkemedelsbolaget Moderna, som rusade 20 procent i fredags och har ett covid-19-vaccin, fortsatte upp ytterligare 11,8 procent på måndagen. Modernas medicinska chef uppgav i söndags att bolaget skulle kunna ha ett omformulerat vaccin mot omikronvarianten av covid-19 klart tidigt nästa år.

Twitters aktie rusade initialt, men stängde sedan ned 2,8 procent. Mikrobloggens vd Jack Dorsey lämnar sin roll och efterträds av teknikchefen Parag Agrawal. En av Twitters ägare, Elliott Management, har tidigare försökt att avsätta Jack Dorsey. Elliot Managements grundare Paul Singer har luftat frågan om Jack Dorsey borde driva både Twitter och Square samtidigt och menar att han bör avgå från ett av dem. Square, där Jack Dorsey också är vd, steg 0,4 procent.

En annan förlorare var läkemedelsbolaget Merck. Citigroup har sänkt sin rekommendation för aktien till behåll och nedjusterat riktkursen till 85 dollar från 105. Merck-aktien försvagades 5,5 procent till 74:80 dollar per aktie.

Vinnare fanns i form av teknikjättar: Apple, Amazon, Microsoft, Facebook-ägaren Meta och Google-ägaren Alphabet stärktes alla mellan 1,5–2,4 procent.

Noterbart är att Microsofts vd Satya Nadella har sålt halva sitt innehav i bolaget, en affär som inbringade honom 285 miljoner dollar. Analytiker menar att transaktionen kan vara på grund av skatter.

Räntan på den tioåriga statsobligationen var upp 4 punkter till 1,5 procent.

Graf: S&P 500 måndagen den 29 november

Källa: Infront

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Delta Air Lines Inc - I dag

{point.key}

Merck & Co Inc - I dag

{point.key}

Moderna Inc - I dag

{point.key}

Block Inc - I dag

{point.key}

Alphabet Inc Class A - I dag

{point.key}

Amazon.com Inc - I dag

{point.key}

Apple Inc - I dag

{point.key}

Meta Platforms Inc - I dag

{point.key}

Microsoft Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -