På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Näthandeln minskade under Black Friday igen - men Black Week satte nytt rekord - Nets (Finwire)

2021-11-29 07:10

Näthandeln under årets Black Friday sjönk med 11,6 procent, jämfört med fjolåret. Samtidigt ökade försäljningen under reaperioden Black Week med 1,4 procent, enligt statistik från betalföretaget Nets.

”Att Black Friday minskar förväntade vi oss. Men det är glädjande för handeln att årets Black Week lyckades med all-time high även jämfört med förra årets siffror under ett mycket starkt e-handelsår, med rekordhög försäljningstillväxt för produkter på nätet på grund av pandemin och restriktionerna”, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Nets.

Black Friday noterades för en negativ försäljningsutveckling första gången i fjol med ett tapp på 9 procent. Bakgrunden till utvecklingen är att Black Week tar upp en allt större del av försäljningen som annars hade blivit av under Black Friday.

”Den allt mer förlängda reaperioden – nu omfattar Black Week även helgen innan – gör att det blir svårare och svårare med nya rekord. Klart är att dock mängder av svenskar utnyttjade reaperioden, framförallt under helgen, som gjorde att det blev en långsammare försäljningsperiod resten av veckan och på själva Black Friday”, fortsätter Patrik Müller.

Förutom att Black Week har en påverkan har också konsumenter blivit allt mer negativt inställda till Black Friday. 33 procent uppgav sig vara negativa mot själva konceptet, vilket är en ökning på 5 procentenheter från i fjol. Det är främst av miljöskäl som de svarande sade att de inte tänker handla under Black Friday, följt av att man känner sig lurade av handlarna.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -