På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Geely-ägda biltillverkaren Lotus väntas lansera elektrisk SUV (Finwire)

2021-11-29 11:22

Lyxbilstillverkaren Lotus, där kinesiska Geely Automobile äger en kontrollerande andel, väntas lansera en elektrisk SUV nästa år. Det skriver Nikkei Asia.

Lotus bilförsäljning har legat på cirka 1 500 bilar per år de senaste åren, men nu är tiden för den förbränningsdrivna flottan är på väg att fasas ut. Att den första elektriska modellen kommer bli en SUV kom som en överraskning då Lotus historiskt endast producerat tvåsitsiga sportbilar.

Den nya SUV:en, vid namn Type 132, förväntas lanseras på den kinesiska marknaden nästa år innan den går vidare till Nordamerika och Europa. Tanken är att ta marknadsandelar i premiumsegmentet från Porsche.

"Lotus har alltid tillverkats endast i små batchstorlekar, men vi kommer att ändra på detta och ta oss an Porsche i premiumsegmentet med bilar som fortfarande har alla sportbilsegenskaper, samtidigt som de är säkra och bekväma nog att ta med sina barn till dagis med", förklarar Flavio Friesen, en senior chefsingenjör på Geely, till Nikkei Asia.

I slutet på förra veckan uppgav Lotus finanschef till Reuters att bolaget hade planer på att resa mellan 400-500 miljoner dollar före årets slut.

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -