På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

EU
ÖKADE UTSLÄPP VÄXTHUSGASER 2 KV, MEN LÄGRE ÄN FÖRE PANDEMIN (Direkt)

2021-11-29 11:38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Eurostat publicerade på måndagen för första gången data över kvartalsvisa utsläpp av växthusgaser, inklusive en fördelning av utsläpp för olika ekonomiska aktiviteter.

Eurostats statistik täcker nu samtliga kvartal mellan 2010 och andra kvartalet 2021 och kommer framöver att publiceras regelbundet för varje kvartal.

Under andra kvartalet 2021 uppgick utsläppen av växthusgaser i EU till total 867 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det var fortsatt lägre än före pandemin men 18 procent högre än under andra kvartalet 2020, då utsläppen var de lägsta under något kvartal i statistikserien.

Under andra kvartalet var tillverkningsindustri och byggverksamhet de ekonomiska sektorer som stod för de största utsläppen av växthusgaser, med 34 procent av de totala utsläppen. Elproduktionen stod för 34 procent, jordbruk 14 procent, transporttjänster 8 procent, lika mycket som för andra tjänstesektorer utöver transport.

Hushållens utsläpp av växthusgaser för transporter uppgick till 101 miljoner ton koldioxidekvivalenter, eller 12 procent av de totala utsläppen under andra kvartalet. Hushållens utsläpp för uppvärmning och andra syften utgjorde samtidigt 6 procent av de totala utsläppen.

Bild: graf över utsläpp av växthusgas fördelad på aktivitet

Källa: Eurostat

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -