På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Danske Bank
Viktigt med bra portföljbalans, marknadens fokus på risker kan öka inför 2022 (Direkt)

2021-11-29 13:34

Uppdragsartikel

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Möjlig ökad smittspridning mot bakgrund av lägre temperaturer kan ge en negativ konsumtionspåverkan om människor frivilligt väljer att avstå vissa aktiviteter, vilket i sin tur kan leda till något mindre medvind för europeiska aktier.

Det skriver Danske Bank i sitt senaste veckobrev.

Banken bedömer samtidigt att ribban i övriga Europa är hög för att införa den typ av hårda restriktioner som Österrike nu tillfälligt har infört, då majoriteten av befolkningen är vaccinerad och riskgrupper har fått en tredje dos. Vad gäller USA ser banken lägre restriktionsrisker.

"Risken för nya restriktioner bör dock vara lägre i USA än i Europa, eftersom politikerna hela tiden varit mindre villiga att stänga ner ekonomin. En positiv nyhet är att både Pfizer och Merck väntas få sina tabletter mot covid godkända i USA i december", skriver den seniora strategen Maria Landeborn.

Gällande börserna konstateras att nya rekord har noterats löpande, mot bakgrund av fortsatt stark tillväxt, bättre rapportsäsong än väntat samt att oljepriset fallit tillbaka. Dessa faktorer uppges ha mildrat oron för stagflation, men samtidigt är värderingarna ganska höga och risken för en längre period med högre inflation än väntat har ökat, enligt banken.

"Säsongsmässigt är november och december ofta starka börsmånader, och det är lätt att vilja öka aktierisken i perioder då börsen stiger kraftigt. Samtidigt tycker vi att det är värt att påminna om att riskerna inte försvunnit, och det kan vara värt att ägna dem lite uppmärksamhet", skriver Danske Bank.

Banken förordar en bra långsiktig balans i portföljen, då börsavkastningen väntas bli betydligt lägre 2022 än 2021 samtidigt som fokus på riskerna kan öka nästa år.

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, frikopplad från Direkts övriga redaktion. Material som kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part markeras med "uppdragsartikel" under rubriken.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


Danske Bank - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -