På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

RÄNTOR/VALUTOR
ORO FÖR NY VIRUSVARIANT GAV MARKNADER FROSSA (Direkt)

2021-11-26 16:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Oro för en ny variant av coronaviruset skrämde upp de globala finansmarknaderna rejält på fredagen. Börserna föll kraftigt liksom räntor och olja, samtidigt som yenen och schweizerfrancen stärktes mot dollarn i en rörelse till "säkra hamnar". Nya reserestriktioner och andra begränsningar befaras leda till att den globala ekonomiska återhämtningen tappar fart.

Capital Economics gör bedömningen att ökad covidoro kommer att hålla centralbankerna fortsatt duvaktiga.

"Det är alltför tidigt att avgöra hur allvarlig den nya varianten visar sig vara, men den förstärker onekligen argumentet för centralbankerna att vara ultraförsiktiga när de drar tillbaka sitt policystöd", skrev de i ett kundbrev.

De tror nu att ECB vid sitt nästa möte kommer att göra klart att även om de avser att avsluta nettoköpen av PEPP i mars så är de redo att starta köpen igen om det skulle behövas.

Och terminsmarknadens prissättning på en räntehöjning med 15 punkter från Bank of England i december sjönk på fredagen till 55 procent, från cirka 75 procent på torsdagen, rapporterade Reuters.

Den tyska tioåriga benchmarkräntan var vid svensk stängning ned 10 punkter till -0,34 procent medan den svenska motsvarigheten slutade 9 punkter lägre på 0,18 procent. Kronan försvagades med drygt 3 öre till 9:10 mot dollarn och med 11 öre till 10:29 mot euron.

Den nya virusvarianten kallas B.1.1.159 och har en ovanlig konstellation av mutationer, vilket kan göra att den undviker kroppens immunförsvar uppgav forskare i Sydafrika på torsdagen.

Smittan har främst konstaterats i den tättbefolkade provinsen Guateng, men även i andra provinser och Botswana. Ett fall har också upptäckts i Hongkong, från en resande från Sydafrika, och under fredagen kom en bekräftelse från Belgiens hälsominister att den nya varianten hittats i landet. Fallet tros vara det första i Europa.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, sade att "När det väl har börjat röra sig mellan länder går det nog inte att få stopp på den".

Storbritannien har infört reserestriktioner från Sydafrika och närliggande länder, och EU-kommissionen föreslog på fredagen att EU stoppar alla flyg från Sydafrika.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade vid en pressträff att alla flygförbindelser med södra Afrika bör avbrytas tills EU har förstått hur allvarlig den nya coronavarianten där är och att resande som återvänder därifrån måste sättas i en strikt karantän.

Världshälsoorganisationen WHO manade på fredagen till försiktighet med att hastigt införa reserestriktioner på grund av den nya varianten av coronaviruset.

Enligt WHO bör länder inta en "risk-baserad och vetenskaplig hållning".

När det gäller makronyheter meddelade Konjunkturinstitutet att deras barometerindikator, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, sjönk till 118,0 i november, från 119,9 i oktober.

Nivån pekar dock på ett fortsatt mycket starkare stämningsläge i ekonomin än normalt. Detaljhandelns konfidensindikator steg medan övriga indikatorer föll tillbaka.

Tillverkningsindustrins konfidensindikator sjönk till 126,6 från 128,4, medan hushållens konfidensindikator sjönk till 99,7 från 102,9, där framförallt mikroindex sjönk.

Marcus Widén på SEB noterade i ett kundbrev att prisplanerna fortfarande är höga men har vänt nedåt sett till insatsvaror medan kapital/investeringsvaror fortsätter upp, om än med något mindre kraft.

"Men uppgången i prisplanerna i detaljhandelssektorn verkar vara brett baserade, också inklusive försäljningen av fordon", skrev ekonomen och tillade att detta är den del som är närmast konsumentprisinflationen, och därmed ligger det uppåttryck som de räknat med de kommande månaderna "absolut i pipeline".

Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea, skrev i en tweet att "superstarka sysselsättningsplaner bådar gott för sysselsättningstillväxten nästa år".

Siffror från SCB visade att detaljhandelns försäljning ökade med 0,4 procent i oktober, jämfört med månaden före, och med 5,2 procent, jämfört med ett år tidigare. Både sällanköps- och dagligvaruhandeln steg.

Vice Riksbankschef Henry Ohlsson sade på fredagen att det är en viktig förändring att reporäntebanan efter denna veckas möte inte längre är horisontell och kallade det "en uppenbar signal" på var penningpolitiken är på väg.

Enligt KI:s barometer för november fortsatte hushållens förväntningar på inflationen om ett år upp till 6,5 procent från 5,8 respektive 5,1 procent två föregående månader.

Henry Ohlsson kallade denna indikation på inflationsförväntningarna som en del i ett stort pussel.

"Alla mätningar över inflationsförväntningarna är viktiga för oss. Inflationsförväntningarna är väldigt viktigt för trovärdigheten för penningpolitiken", sade han.

Data över penningmängden i euroområdet, mätt som M3, visade att den ökade med 7,7 procent i beräknad årstakt i oktober, över väntade +7,4 procent, och vida över ECB:s målsättning om en ökning med 4,5 procent på årsbasis.

Amerikanska räntor pekade också nedåt på fredagen, med tioårsräntan 13 punkter ned till 1,51 procent jämfört med svensk stängning i onsdags (på torsdagen höll USA-marknaderna stängt för Thanksgiving Day). "Klämdagarnas klämdag", som SEB kallade fredagen för i sitt morgonbrev, brukar leda till lägre aktivitet på USA-marknaderna.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning strax under 1:13 mot dollarn, upp från 1:12, medan dollarn tappade till 113:3 mot yenen, från 115:4.

Unicredit konstaterade i sitt veckobrev att centralbankernas policynormalisering kommer att "utmanas" av den nya virusvarianten och ser virusoron som en faktor som kan ge fortsatt hög volatilitet på valutamarknaderna.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -