På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

USA
BIDEN BETONADE VIKT HANTERA STRATEGISK RISK VID TOPPMÖTE (Direkt)

2021-11-16 06:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s och Kinas ledare är överens om att hantera konkurrensen mellan länderna på ett ansvarsfullt sätt.

Det uppger Vita huset i ett uttalande efter videomötet mellan USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping.

De två ledarna diskuterade en rad områden och samtalen var "uppriktiga".

Biden underströk att USA kommer att stå upp för sina intressen och värderingar, och tillsammans med sina allierade säkra ett internationellt system som är fritt, öppet och rättvist. USA ser vikten av stora investeringar på hemmaplan och att utomlands hantera utmaningarna.

Biden tog upp att de är bekymrade över Kinas agerande i Xinjiang, Tibet och Hongkong, liksom mänskliga rättigheter mer brett. Han var tydlig med att skydda amerikanska arbetare och företag från orättvist agerande inom handel och ekonomi.

Vad gäller Taiwan sade han att USA står bakom policyn om "ett Kina" och regleringarna bakom det, men starkt motsätter sig ensidiga ansträngningar att ändra status quo eller underminera fred och stabilitet i Taiwansundet.

Biden underströk vikten av att gemensamt hantera strategiska risker och behovet av "skyddsräcken" för att se till att konkurrensen inte slår över i konflikt. Kommunikationen bör fortsatt vara öppen.

De två ledarna diskuterade den betydelse som USA och Kina har för att hantera klimatkrisen och global energiförsörjning. De diskuterade även Nordkorea, Afghanistan och Iran, och sätt att bibehålla dialogen framöver.

China Daily rapporterade att det båda sidorna höll "omfattande och djupa" diskussioner och meningsutbyten om strategiska och fundamentala frågor som gäller bilaterala förhållanden liksom viktiga frågor av gemensamt intresse.

Statlig kinesisk media rapporterade även att Xi Jinping betonat att Kina behöver vidta åtgärder om röda linjer överträds vad gäller Taiwans oberoende. Kina har kommit överens om att uppgradera ett snabbspår för företagsledare som vill besöka Kina, samtidigt som USA uppmanades att sluta förtrycka kinesiska företag under hänvisning till nationell säkerhet.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -