På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

XVIVO
FÖRVÄRVAR BOLAG MED OMS 1,4 MLN USD, GÖR NYEMISSION (NY) (Direkt)

2021-10-28 22:18

(Tillägg: utfall från emissionen, sista stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Transplantationsbolaget Xvivo har tecknat avtal om att förvärva det amerikanska bolaget Star Teams för 12,6 miljoner dollar, med en potentiell tilläggsköpeskilling på 13,8 miljoner dollar.

Star Teams omsatte 1,4 miljoner dollar och rapporterade ett ebitda-resultat på 0,4 miljoner dollar under 2020.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Star Teams affärsmodell bygger på en integrerad och datadriven strategi för organhämtning, där dess kirurger har jour dygnet runt, beskrivs det amerikanska bolaget.

Den initiala köpeskillingen betalas kontant och tilläggsköpekillingen betalas ut under förutsättning att en kombination av intäkts- och bruttovinstmål under 2023 uppfylls. Skulle målen inte uppfyllas under 2023 inleds en återhämtningsperiod, där tilläggsköpeskillingen i stället baseras på en kombination av intäkts- och bruttovinstmål under 2024.

"Förvärvet kommer att väsentligt utvidga vår närvaro i USA, som är världens största transplantationsmarknad, och driva användningen av maskinperfusion som är en strategisk prioritet för oss. Xvivo blir det första organbevarande och organutvärderande företaget i världen med att erbjuda sina kunder en sådan här omfattande produktportfölj, från organhämtning till perfusionsteknologier", kommenterar Xvivos vd Dag Andersson i pressmeddelandet.

Xvivo avser också genomföra en nyemission om totalt 250 miljoner kronor riktat till svenska och internationella institutionella investerare genom ett accelererat bookbuilding-förfarande.

Skälen till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att en förutsättning för att kunna genomföra förvärvet av Star Teams inklusive tilläggsköpeskilling är att Xvivo anskaffar nödvändigt kapital för finansiering skyndsamt, heter det.

I ett senare pressmeddelande aviserade Xvivo utfallet av emissionen. Teckningskursen sattes till 335 kronor per aktie, vilket inbringade cirka 250 miljoner kronor. Aktien avslutade torsdagens handel på 335:50 kronor. Nyemissionen medför en utspädning om 2,5 procent.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Xvivo Perfusion - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -