STORBRITANNIEN
SUNAK KOMMER BETONA NY BUDGETDISCIPLIN (Direkt)

2021-10-27 05:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Storbritanniens finansminister Rishi Sunak kommer på onsdagen hävda att de framgångsrikt styrt ekonomin genom pandemin, och att budgeten nu ska fokusera på utgiftsdisciplin men också vissa satsningar på sjukvård och transport samt utsatta hushåll under en tid av högre elräkningar.

Det rapporterar Financial Times.

Sunak presenterar budgeten inför parlamentet i eftermiddag, och under dagen kommer även nya prognoser från budgetkontoret OBR att presenteras.

Sunak kommer att presentera prognoser som visar att ekonomin ökat snabbare än väntat i år och att ärren från covid-19 kommer att bli mindre än befarat.

Det kommer även att finnas utrymme att lägga undan pengar i en fond för sämre tider, till exempel om räntorna stiger eller pandemin tar en ny riktning. Om den inte används skulle det kunna ge pengar att sänka skatten inför valet.

För att understryka ett återvändande till budgetdisciplin kommer han att avslöja nya budgetregler om balans i de löpande utgifterna till 2024-2025, slutet på mandatperioden.

"Dagens budget kommer att börja arbetet på att förbereda för en ny ekonomi efter covid. En ekonomi av starka offentliga tjänster, levande samhällen och säkrare gator", kommer han att säga.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -