På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Royal Dutch Shell
Third Point har köpt storpost i Shell, vill se uppdelning av bolaget - WSJ (Finwire)

2021-10-27 20:02
Hedgefonden Third Point, med Daniel Loeb i spetsen, har köpt in sig i Royal Dutch Shell och uppmanar oljejätten att dela upp sig i två bolag. Aktieposten är på mer än 500 miljoner dollar vilket gör att Third Point seglar upp som en av de största investerarna i bolaget, uppger källor till Wall Street Journal.

Third Point har skickat ett brev till investerarna i Shell. Där framgår att man vill att bolaget ska överväga att skapa två fristående bolag. Det ena skulle inkludera den äldre verksamheten så som raffinering med stabila kassaflöden och det ena med förnybar energi och andra enheter som kräver rejäla investeringar.

Genom en uppdelning skulle bolagets strategi bli tydligare och de olika delarna skulle attrahera olika typer av investerare, resonerar hedgefonden.

I brevet uppger Third Point att de två sidorna har fört tidiga diskussioner, men det framgår inte hur Shell ställer sig till förslaget.

Tidigare i år lade Shell fram planer på att påskynda skiftet till grönare energi genom att minska ned på oljeproduktionen och istället investera i biobränslen och laddinfrastruktur för elbilar. Det är dock förknippat med stora investeringar och sker på områden där oljebolagen inte nödvändigtvis har en konkurrensfördel, skriver WSJ.

Shell har ett marknadsvärde på nära 200 miljarder dollar och bolaget släpper sin rapport för tredje kvartalet under torsdagen.

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Royal Dutch Shell PLC... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -