POLEN
FÅR BÖTA 1 MILJ EUR PER DAG I TVIST – EU-DOMSTOLEN (Direkt)

2021-10-27 15:14

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Polen ska betala 1 miljon euro i böter per dag för att inte ha följt EU-domstolens order att suspenderat åtgärder i rättsväsendet i väntan på EU-domstolens slutliga dom.

Det beslöt EU-domstolens vice ordförande på onsdagen, enligt ett pressmeddelande från domstolen.

Den 14 juli fann EU-domstolen att Polens disciplinnämnd kan användas för politisk kontroll av domslut i högsta domstolen. Nämnden ger inte garantier för opartiskhet och självständighet, skrev EU-domstolen i sin dom.

Samtidigt beordrade EU-domstolen att Polen interimistiskt ska suspendera disciplinnämndens verksamhet i väntan på den slutliga domen.

När så inte har skett begärde EU-kommissionen den 7 september att Polen skulle tvingas betala dagliga böter. EU-domstolen bifaller nu denna begäran.

Den 6 oktober begärde Polen att domen från den 14 juli drogs tillbaka eftersom Polen hävdade att omständigheterna hade ändrats. Men EU-domstolen avslog Polens begäran.

På onsdagen motiverade EU-domstolens vice ordförande sitt beslut med att "det verkar nödvändigt att stärka effektiviteten av interimsåtgärderna från den 14 juli".

Böterna ska betalas till kommissionen.

Vid EU-toppmötet den 21-22 oktober gav en stor majoritet EU-länder sitt stöd till kommissionen för att agerande mot Polen på andra spår. Dessa spår leder till indragna EU-pengar och i förlängningen indragen rösträtt i ministerrådet för Polen.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -